”Să facem ce fac americanii, nu ce spun ei”

”Să facem ce fac americanii, nu ce spun ei”

1 79

Zicala veche românească „Fă ce zice popa, nu ce face popa” are, la prima vedere, vârsta creștinismului. Acest proverb celebru este de asemenea o reiterare a unei propozitii rostită de Isus. Isus s-a referit inițial la farisei care nu prea reușeau să pună în practică învățăturile predate. Isus remarcă pe lângă altele lipsa de concordanță dintre învațături (promovate verbal de farisei) și faptele acestora. Expresia „Să faci ce zice popa, nu ce face el” priveşte pe cei care au autoritate într-un domeniu, poate fi vorba de doctor, profesor, psiholog, un om public sau un expert sau chiar un stat… SUA. Americanii se cred campioni ai democrației, dar se vede de la distanță că una zic și alta fac.
Fostul premier Adrian Năstase, pe blogul propriu, face un comentariu plin de adevăr:
„China a devenit principalul competitor pentru SUA. E usor de inteles.
Nu stim ce se va intampla in 2030 sau in 2050 dar in ultimii ani puteam sa folosim proiectele cu China pentru dezvoltarea Romaniei.
Nu am reusit sa beneficiem de simpatia pe care „Partidul Comunist Chinez” a avut-o pentru Romania, inclusiv dupa vizita mea din 2003, la Beijing, in conditiile epidemiei SARS din China.
Alte tari au realizat, in acesti ani, anumite proiecte, fiind in continuare membre ale NATO. Un exemplu este Ungaria. Dar si Croatia. Altele au deschis linii aeriene pana la Beijing. Am propus, ca premier, mai multe proiecte majore de infrastructura. Cred ca putem fi „mandri”, ca dupa 2005, toate au fost blocate. In timpul asta, realizam 10 km de autostrada pe an, asistam cum cad podurile, acceptam ca diverse ONG-uri sa ne invete ca daca latram ideologic n-o sa ne mai fie foame”.

„In concluzie, cred ca e important sa facem ce fac americanii si nu ce spun ei. Direct sau indirect. Si nu este vorba despre „propaganda chineza” ci despre interesele romanesti” mai scrie fostul premier Adrian Năstase. (H.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.