S.O.S. ROMANIA !

S.O.S. ROMANIA !

0 236

S.O.S. ROMANIA !


??


O fotografie? „la minut” si „din avion”?a Romaniei de azi nu poate sa nu surprinda cel putin urmatoarele :


a) O tara putred de corupta, locul 84-85 in lume in topul coruptiei pe tari, justitia pe ultimul loc in topul increderii populatiei etc.


b) O tara cu o economie secatuita dupa 17 ani de democratie originala, mai ceva ca Germania dupa sase ani de razboi.


Guvernele postdecembriste, responsabile de conducerea statului, au reusit aceasta (contra)performanta in principal prin:  • privatizari oneroase, pret mic si spaga foarte foarte mare;
  • achizitii la fel de oneroase, in Romania afacerile cu bani publici permit rentabilitati chiar si de 2.000% (doua mii);
  • orientarea investitiilor statului in functie de obiectul de activitate al firmelor din famiglie si nu dupa cerintele din sanatate, invatamant, de dezvoltare etc.;

c) O tara cu o populatie :


·??????? dezamagita? – increderea in partidele politice tinde catre zero, desi in decembrie `89 cred ca cel mai des s-a strigat „vrem democratie”;


·??????? saracita – multe milioane de romani traiesc sub pragul de saracie;


·??????? dezorientata – peste doua milioane de romani umbla prin lume, nu pentru ca se bucura de dreptul la libera circulatie ci impinsi de la spate de saracie si dezamagire, de foamete si? sila etc.


?


Avand in vedere ca aceasta radiografie se doreste a fi preambulul unui apel, sper ca este destul de clara pentru a retine atentia si destul de scurta pentru a nu plictisi pe cei trei destinatari, ce urmeaza sa le fie trimisa.


1. Ambasadorul S.U.A. la Bucuresti .


Domnule, va rog sa faceti pentru Romania, (pe care o considerati) cel mai bun prieten al tarii dumneavoastre, lobby-ul necesar pe langa presedintele S.U.A. si Congresul american pentru declansarea unui Plan Marshall II care sa incuda Romania, (din acest motiv am facut referirea la Germania, cu imensele ei distrugeri de dupa ultimul razboi mondial).


Nu, nu intindem mana, va rugam sa uzati de pozitia majora pe care o are S.U.A. in cadrul N.A.T.O. pentru a permite Romaniei sa reorienteze cele opt miliarde de euro prevazute pentru investitii militare catre obiective civile.


Domnule ambasador sunt convins ca veti primi in schimb recunostinta vesnica a nepotilor celor? care au asteptat, din 1947 si pana mai ieri, ?sa vina americanii.


?


2. Ambasadorul Frantei la Bucuresti.


Domnule, v-am ales pe dumneavoastra dintre toti ambasadorii statelor membere U.E., pentru ca din 1989 si pana astazi (chiar si cand conducatorii Romaniei si nu Romania pierdea cate un prilej de a tace) tara dumneavoastra a fost in mod constant avocatul ?Romaniei in Europa si in lume.


Va rog, domnule ambasador, sa convingeti presedintele Frantei si puternica dumneavoastra diplomatie sa faca lobby-ul necesar pe langa Parlamentul si Consiliul European pentru:


?a stabili destinatiile si proiectele de investitii, care sa fie facute de specialisti europeni dupa consultarea opiniei publice romanesti;


a prelua cele opt miliarde de euro destinate investitiilor militare si sa le cumuleze cu cele treizeci miliarde de euro ce urmeaza a fi alocate Romaniei, acceptand astfel pentru primii ani o cofinantare de 20% si nu de 50%;


a supraveghea prin expertii sai utilizarea fondurilor respective.


Nu uitati domnule ambasador ca in tarile europene, un ministru demisioneaza pentru un cadou minor (o pereche de pantofi, un bilet de avion etc.)


La noi, in Romania, un ministru dupa ce umbla pe la Parchetul General, D.N.A., D.I.I.C.O.T, etc. sa justifice doua, trei milioane de euro, spera sa ajunga prim-ministru.


?


Cred ca respectand aceste trei proceduri U.E. va face din integrarea Romaniei fie un miracol ca in cazul Irlandei, fie un mare succes, comparabil cu integrarea Spaniei sau a Portugaliei;


In caz contrar, cred ca dupa sase ani imaginea Romaniei va fi in linii mari cea de la inceputul acestui apel cu doua diferente importante:


·??????? inca o generatie pierduta;


·??????? miliarde de euro se vor concretiza in cateva noi tichii de margaritar pentru chelul popor roman si alte cateva averi fabuloase pentru baieti destepti.


?


???????????


3. Ambasadorul Rusiei la Bucuresti.


Domnule ambasador, va rog faceti pe langa presedintele si guvernul tarii dumneavoastra lobby-ul necesar pentru a nu include poporul roman pe lista prietenilor sau a neprietenilor poporului rus in functie de declaratiile politicienilor romani.


Domnule ambasador, ne arde pretul gazului. Nu nu intindem mana dar cred ca este corect ca Romania sa plateasca pretul comercial, de piata al gazului si nu cel mai mare din Europa.


Sunt convins ca diplomatia rusa are suficiente resurse pentru a raspunde unor pozitii mai mult sau mai putin amiable ale unor politicieni fara a implica poporul roman.


?


Cu respect,


Ion Ghe. Cumpana

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.