S-au împlinit ieri 25 de ani de la dispariția lui Coposu

S-au împlinit ieri 25 de ani de la dispariția lui Coposu

2 52

Ieri s-au împlinit 25 de ani de la dispariția Seniorului Corneliu Coposu, cel ce se numără printre cei aleși de soartă pentru a dezminți ideea că românii nu au vocația istoriei

„Împlinirea unui sfert de veac de la dispariția lui Corneliu Coposu este încă o ocazie pentru a medita asupra istoriei nescrise a societăţii româneşti din ultimii 25 de ani din perspectiva vieţii şi acţiunii unei personalităţi exemplare, ca om politic, om de cultură şi reper moral“, afirmă fostul președinte Emil Constantinescu. Într-un comunicat remis pe adresa redactiei, fostul șef de stat mai afirmă:

„Fiecare 11 noiembrie din ultimii 25 de ani îmi readuce în memorie crucea din pânză albă, purtată pe umeri de membrii Ligi Studenților, în mijlocul Adunării de Doliu din Piața Revoluției, unde erau strânși 100.000 de oameni, pătrunși de solemnitatea slujbei religioase și măreția marelui dispărut, pe care mulți dintre ei abia începeau să o perceapă.

Această imagine și cuvintele pe care le-am rostit atunci mă vor însoți toată viața, pentru că așa îl port pe Senior în sufletul meu: “Corneliu Coposu ar fi putut să moară de mii de ori până acum. Istoria ultimelor cinci decenii a ridicat împrejurul lui ziduri și i-a târât în noroi toate credințele. A supraviețuit asasinării soției, prietenilor și marilor săi învățători. I-a fost dat să fie un om fără vârstă: tinerețea nu i-a fost o opreliște, după cum bătrânețea nu i-a devenit o povară. Când totul părea pierdut, o întreagă Românie și-a mutat granițele în sufletul lui generos și acolo a continuat să existe și să aibă un viitor, după legi care în lumea din afară fuseseră ucise. Corneliu Coposu se numără printre cei aleși de soartă pentru a dezminți ideea că românii nu au vocația istoriei”.

I.R.

COMENTARII

 1. d.d.rujan ne reaminteste versuri de neuitat ale Seniorului;
  O pezie a Liderului Opozitiei Romane ,facuta publica inaintea disparitiei sale fizice;
  Versuri splendide ce spun totul despre adanca tulburare a acelor zile!
  Cerne Doamne liniştea uitării
  peste nesfârşita suferinţă
  seamănă întinderi de credinţă
  şi sporeşte roua îndurării

  Răsădeşte Doamne dragostea şi crinul
  în ogorul năpădit de ură
  şi aşterne peste munţi de zgură
  liniştea iertarea şi seninul

 2. Coposu, discipolul credincios si fosta „garda de corp” a lui Iuliu Maniu, stia bine ce-a zis Marele N.Iorga despre Maniu: adica declarațiile făcute Iuliu Maniu în Parlamentul de la Budapesta și acțiunile sale înainte de Marea Unire, așa cum au fost ele receptate de către marele Nicolae Iorga. Credem că aceste fragmente nu mai au nevoie de alte comentarii:
  „ De exemplu, marele istoric găsea că declarația lui luliu Maniu față de Ungaria: „suntem cu toată curățenia sufletului nostru fii credincioși ai acestei țări, nu era deloc patriotică… Ba, dimpotrivă, luliu Maniu se declara în ședința din 28 iulie 1906 a Parlametului de la Budapesta, drept… patriot maghiar, ripostînd la invectivele care i se aduceau pentru că este etnic român: „Invectivele acestea — cer scuze pentru expresiunea (sic) — se îndreaptă în contra noastră totdeauna cu gîndul rezervat ca noi nu suntem fii așa de credincioși și de buni ai acestei patrii, după cum s-ar putea pretinde de la noi din punct de vedere etic și omenesc.
  Dați-mi voie să declar ca impresia aceasta a d-voastră nu are nici o bază reală. Niciodată nu veți putea arăta vreun exemplu din istorie în care să dovediți că noi,ardelenii, ne-am fi aliat o singură dată cu dușmanii țării ungare.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.