S-a terminat! Românii nu mai vor să culeagă căpşunile britanicilor

S-a terminat! Românii nu mai vor să culeagă căpşunile britanicilor

0 237
Companiile de recrutare duc dorul zilelor în care oamenii stăteau la cozi lungi cu speranţa că vor lucra în Marea Britanie.

 Din cei aproape 40 de români care stăteau la coadă zilnic pentru a merge să lucreze la britanici, acum au mai rămas foarte puţini.

Numărul persoanelor care doresc să lucreze în Marea Britanie a scăzut dramatic după Brexit, spune Estera Amesz, de la Agenţia de Recrutare şi Management stabilită în comitatul Kent din Anglia. Motivul principal îl reprezintă scăderea valorii lirei, dar şi de nesiguranţa determinată de faptul că oamenii nu mai ştiu acum care sunt documentele de care au nevoie.

Din lucrătorii sezonieri la fermele britanice, 99% provin din Europa de Est, iar ponderea cea mai mare o reprezintă românii şi bulgarii.

Agenţia menţionată are birou şi în România, de unde furnizează forţă de muncă pentru 80 de cultivatori din Marea Britanie.

Pentru următoarele luni, va trebui să găsească 4000 de persoane pentru a merge la cules de căpşuni, zmeură şi, eventual, mere şi pere.

Agenţia se plânge, însă, că nu găseşte oameni care doresc să muncească în Marea Britanie şi suspină după românii care făceau cozi impresionante pentru a merge la lucru.

„Obişnuiam să avem cozi în afara biroului nostru din Bucureşti. Câte 30 până la 40 de persoane veneau pe zi, iar acum, într-o zi bună, vin o mână de oameni”, a explicat Amesz potrivit adevarul.ro.

Uniunea Naţională a Fermierilor din Marea Britanie informează că anul trecut a avut loc o scădere cu 17% a numărului de lucrători sezonieri care vin în ţară. Acest lucru a dus la abandonarea unor producţii valoroase care, pur şi simplu, au fost lăsate să putrezească pe câmpuri.

Agricultură, căpșune, terenuri arabile

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.