S-a stins Nicolae Pescaru, cel mai iubit jucător braşovean de fotbal din...

S-a stins Nicolae Pescaru, cel mai iubit jucător braşovean de fotbal din toate timpurile!

1 253

A plecat dintre noi legendarul Nicolae Pescaru, cel mai iubit jucător braşovean din toate timpurile… A fost un jucător imens, un om pentru care iubirea şi devotamenul pentru ,,Steagu” au fost nepreţuite de-a lungul deceniilor! Nicolae Pescaru a jucat în Echipa naţională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970. Acesta a jucat o mare parte din cariera sa la Steagu Roşu Braşov, unde a înscris 62 de goluri în 311 de meciuri, fiind jucătorul cu cele mai multe goluri şi prezenţe de la această echipă. Primul meci disputat în Divizia A de Nicolae Pescaru a fost Steagu Roşu Braşov – Știinţa Cluj, 4-2, disputat pe 23 septembrie 1962. Ultima partidă disputată de Pescaru în prima scenă a fotbalului românesc a avut loc pe data de 23 noiembrie 1980, Progresul Bucureşti – FCM Braşov, 3-1. Din 1969 şi până la meciul de retragere din primăvara anului 1981, Nicolae Pescaru a purtat banderola de căpitan a echipei de la poalele Tâmpei. În toţi aceşti ani, banderola şi tricoul cu numărul 5 nu i-au lipsit niciodată. Din această postură i-a condus pe „stegari” spre două semifinale de Cupa României, în 1970 şi 1979. Cea din urmă cu totul aparte, dat fiind faptul că echipa era în Divizia B şi că, odată cu sferturile, a îndeplinit şi rolul de antrenor, dată fiind plecarea lui Constantin Teaşcă.
Nicolae Pescaru a trecut prin două retrogradări cu FC Braşov (în 1968 şi 1975) şi tot de atâtea ori a pus umărul la revenirea Steagului în elită.
Ultima apariţie oficială sub galben-negru pentru Nicolae Pescaru a avut loc pe 23 noiembrie 1980. Era etapa a XVI-a a Diviziei A şi „stegarii” erau învinşi în Bucureşti, de Progresul, cu scorul de 3-1. Retragerea, în faţa propriilor suporteri, a avut loc în pauza dintre tur şi retur a campionatului, când, pe stadionul „Municipal” din Braşov, s-a disputat un amical între FCM Braşov şi Corvinul Hunedoara.
În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, „în semn de apreciere pentru participarea la Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotbal din anul 1970 din Mexic şi pentru întreaga activitate”

Nicolae Pescaru a strâns şi 4 prezenţe sub tricolor, făcând parte din lotul care a participat la Campionatul Mondial din Mexic (disputat în 1970), alături de nume de legendă ale fotbalului românesc, precum Nicolae Dobrin, Mircea Lucescu, Rică Răducanu sau Cornel Dinu.
Suporerii ,,stegari” au publicat următorul anunţ :
,,Vă informăm cu regret faptul că Nicolae Pescaru, cel mai iubit jucător stegar din toate timpurile, s-a stins din viaţă în această după-amiază.

„Clubul ACS Brasov îşi exprimă regretul şi deplânge trecerea la cele veşnice a domnului Nicolae Pescaru.

Nicolae Pescaru este jucătorul român care a petrecut cei mai mulţi ani consecutivi la aceeaşi echipă, evoluând pentru stegari timp de 19 ani, între 23 septembrie 1962 şi 28 februarie 1981. Peste 513 meciuri în toate competiţiile şi marcând peste 92 de goluri, purtând mereu numărul 5 pe tricou.

Suntem datori să ţinem în continuare Steagul Sus şi să muncim în continuare pentru dezvoltarea fotbalului braşovean, indiferent de greutăţi şi provocări.

Sigla de la stadion va rămâne aprinsă în fiecare seară în memoria lui Nicolae Pescaru, cel mai mare jucător din istoria stegară.”
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

D.D.

COMENTARII

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca!
    Mare Om, Mare Jucator,Stegar unic !!
    Unde este depus?
    Cand este inmormantarea?
    Va veni multa lume !!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.