S-a redeschis strada Sforii. Merită să fie revăzută de brașoveni!

S-a redeschis strada Sforii. Merită să fie revăzută de brașoveni!

0 196

După o renovare de aproape o lună și jumătate strada Sforii, cea de-a treia cea mai îngustă din Europa, a fost reintrodusă în circuitul turistic, reinventată cu ajutorul unor artiști locali ca o galerie de artă

După o renovare de aproape o lună și jumătate strada Sforii, cea de-a treia cea mai îngustă din Europa, a fost reintrodusă în circuitul turistic, reinventată cu ajutorul unor artiști locali ca o galerie de artă. Turiștii își vor putea lăsa în scris impresiile pe un perete care va fi revopsit lunar pentru a face loc altor vizitatori care vor dori să-și lase amprenta pe strada Sforii.

Renovată și reinventată în urma proiectului Sfoara Brașovului desfășurat de Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității în parteneriat cu Primăria și cu Direcția Județeană pentru Cultură strada Sforii a fost redeschisă vineri vizitatorilor. Artiștii locali au dat culoare și personalitate îngustei străduțe din Centrul Istoric al Brașovului. Strada a fost reinventată ca o galerie de artă stradală în care tablourile sunt ramele pictate ale celor 27 de ferestre care dau spre stradă.

Prin reabilitare, Strada Sforii a devenit și un Muzeu în Aer liber. A fost amenajată pentru a găzdui expoziţii, mini-concerte, concursuri pentru lucrări de artă, evenimente pentru tineri si copii şi alte activităţi culturale. Povestea locului a fost trecută pe plăcuțe aflate la cele două intrări iar vizitatorii brașoveni și turiștii își pot scrie impresiile numai pe peretele special destinat acestui scop.

„În fiecare lună vom fotografia aceste impresii și le vom posta pe siteul stradasforii.ro și pe cel al municipiului Brașov după care vom curăța astfel încât noii veniți să poată să scrie și ei impresiile”, spune Cristina Creoșteanu, Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității.
Transformările prin care a trecut strada Sforii i-au încântat pe cei care au redescoperit-o imediat după inaugurare.
Strada Sforii are o vechime de câteva secole. A fost atestată documentar în secolul al XVII-lea şi mult timp a fost folosită doar ca o cale de legătură între străzile Porta Schei şi Cerbului. Strada Sforii, pe care treceau în trecut pompierii ca să ajungă mai uşor în Schei în cazul producerii unor incendii, este acum atestată ca fiind cea mai îngustă din Europa de Est. Are o lăţime care variază între numai 111 şi 135 de centimetri şi o lungime de 80 de metri şi atrage mii de turişti în fiecare an. Strada Sforii este unul din cele mai fotografiate locuri din Brașov.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.