S-a incheiat presedintia germana a UE

S-a incheiat presedintia germana a UE

0 63


Miercuri a avut loc la sediul din Bruxelles al Parlamentului European sedinta Extraordinara a plenului Parlamentului european, cu participarea cancelarului german Angela Merkel si a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.


Cancelarul german s-a adresat PE cu ocazia incheierii presedintiei germane a Uniunii si a preluarii presedintiei Uniunii Europene de catre Portugalia. In discursul sau, doamna Merkel a facut referire la rezultatele obtinute de UE sub presedintia germana, oprindu-se asupra consensului asupra Tratatului Constitutional.


„Sunt multumita de ceea ce am obtinut la ultimul Consiliu European – o noua baza pentru Uniunea Europeana”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, referindu-se la acordul celor 27 State Membre privind un nou Tratat de Reforma. „Am depasit impasul in care ne-am aflat pana acum cateva saptamani (privind viitorul Tratat Constitutional, n.r.) si am reusit sa evitam o divizare in Europa„, a spus ea, subliniind: „Este un succes „.


Jose Manuel Barroso si-a exprimat recunostinta pentru activitatea cancelarului Merkel pe parcursul presedintiei Uniunii. „O sarcina extrem de dificila s-a terminat cu un succes pentru Europa. Subliniez ambitia constructiva a cancelarului german, care a tinut sa obtina un Tratat de Reforma, sa ofere Uniunii instrumentele necesare pentru a face fata provocarilor secolului XXI. Dumneavoastra, doamna Merkel, si intreaga echipa a presedintiei germane,? meritati cele mai mari aplauze, cea mai mare recunostinta pentru felul in care ati reusit sa va atingeti obiectivul de a duce negocierile constitutionale la bun sfarsit”. „Europa este pe calea cea buna”, a declarat seful Executivului European.


Incepand de miercuri, presedintia UE va reveni Portugaliei, care si-a fixat urmatoarele obiective.


?


– Tratatul Constitutional (premierul portughez Jos? S?crates doreste aprobarea Tratatului in Octombrie, la Lisbona)


– relatiile cu Brazilia -?primul?summit UE-Brazilia?la 4?iulie,?la Lisbona


– relatiile?cu Africa (summit la sfarsitul acestui an)


– relatiile cu statele din zona Mediteraneana


– imigrare


-?politica maritima


-?reforma vinului?


?


Bianca Sorescu


?


Multumim pentru informatii domanei Miruna Matei, press officer la Biroul de presa al PE.


?


COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.