S-a dus si Jeana Gheorghiu!

S-a dus si Jeana Gheorghiu!

0 269

Cunoscuta jurnalista Jeana Gheorghiu a incetat din viata, la varsta de 61 de ani, vineri, 18 mai 2007, in urma unui cancer. In august 2006, realizatoarea TV fusese diagnosticata cu metastaza hepatica.


Absolventa a Facultatii de Filologie, Jeana Gheorghiu si-a inceput cariera jurnalistica la un ziar din Vrancea, a colaborat la “Scanteia Tineretului”, pana in 1972, cand s-a angajat in Televiziunea Romana. Ulterior, a fost transferata la Radio, pentru ca dupa Revolutie sa revina in televiziunea publica.


?


“Trenul mortii”


Jeana Gheorghiu a ramas celebra pentru reportajele sale despre „trenul mortii” de la Timisoara, de la Revolutie. Jurnalista a realizat singura transmisie in direct in momentele de mare tensiune ale Revolutiei din ’89.


Realizatoare de televiziune, Jeana Gheorghiu a avut un parcurs sinuos in presa video a ultimilor 15 ani. Din 2002 a condus interimar TVR 2 pana la data de 30 iunie 2004. A luptat pentru calitatea programelor culturale si pentru tineret, fiind o sustinatoare a unor campanii sociale pe post.


?


Premii jurnalistice


A fost o sustinatoare a unor campanii sociale pe postul TVR 2 si a luptat pentru calitatea programelor culturale si pentru tineret. Munca i-a fost rasplatita cu numeroase premii.


Premii: Premiul APTR 1991 – pentru reportajul document despre Revolutie: „Ranitii Revolutiei”, Premiul APTR 2002 – Premiul pentru Concept de campanie audiovizuala: Seria de emisiuni: Baricada pentru neuitare. Premiul „Conditia umana” (ex-aequo) – „Tu poti construi mai departe”, Premiile Revistei VIP 2003 , premiul Mass Media, Marele Premiu acordat la Colocviul „Generatia Europa.- Generatia Imaginii” (Franta- Amiens1992) pentru filmul de montaj „Spre alta flacara”.


?


Un ultim omagiu


Trupul neinsufletit al Jeanei Gheorghiu a fost depus in capela Bisericii Bazilescu din Capitala. Zeci de colegi sau oameni care au vazut-o doar la televizor au venit sa-si ia ramas bun. Intr-o liniste deplina, ei s-au rugat si au aprins lumanari in memoria cunoscutei jurnaliste. Multi dintre cei care au venit la Biserica Bazilescu, sa-i aduca un ultim omagiu, o stiau pe Jeana Gheorghiu doar de la televizor sau de la radio.

Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.