S-a clarificat si cu Tractorul ! A disparut uzina, raman imobiliarele!

S-a clarificat si cu Tractorul ! A disparut uzina, raman imobiliarele!

0 288

Deputatii din Comisia de privatizare au solicitat in vara, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, date privind vanzarea societatii Tractorul SA Brasov precum si date despre privatizarea Petromidia si Rafo Onesti.
Aceasta pentru ca oficialii AVAS au prezent date incomplete referitoare la licitatia de vanzare a uzinei Tractorul, vanduta in vara anului trecut catre Flavus Investitii, in urma unei licitatii, pentru 77 de milioane de euro, fara TVA. Comisia Europeana incepuse o investigatie cu privire la o posibila incalcare a tratatului cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste acordarea unor ajutoare de stat catre compania castigatoare a licitatiei, Flavus Investitii SRL.
La vanzarea uzinei brasovene, autoritatile de la Bucuresti au conditionat privatizarea Tractorul de mentinerea unui anumit nivel al activitatii economice, pe o perioada de zece ani, si reangajarea fostilor angajati ai uzinei. „CE trebuie sa verifice daca respectivele conditii impuse au determinat preturi de vanzare mai mici decat in cazul unei privatizari neconditionate, caz in care acestea ar putea fi catalogate ajutoare de stat”, anunta, in septembrie 2007, un comunicat al Comisiei Europene.
N-a mai urmat vreun raspuns al Comisiei Europene pe tema investigatiei incepute la Tractorul SA . Acum Flavus a anuntat un urias tun imobiliar in locul promisiunilor de retehnologizare ale uzinei brasovene. Zeci de mii de locuri de munca desfiintate, subventii uriase facute cadou catre actionarii de la Flavus. Cine sunt acestia? Flavus Investitii, firma care a castigat licitatia pentru platforma Tractorul Brasov, este controlata de fondul britanic de investitii Cheyne Capital. Acesta administreaza active de circa noua miliarde de euro in intreaga lume, iar uzina brasoveana este prima achizitie in Romania.
Victor Vadeneaux si Silviu Savin, sunt doi bancheri romani de investitii de la Londra care prin firma Flavus Investitii, (controlata de fondul de investitii britanic Centerra Capital Partners) au asigurat (prin Cheyne Capital) plata pentru terenul si dotarile detinute de catre fosta intreprindere de stat Tractorul Brasov, singurul producator roman de tractoare.
Cheyne Capital este unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din Europa, care administreaza active de circa 12 mld. $ (8,8 mld. euro). Cei doi romani care controleaza fondul Centerra Capital au tatonat puternic piata imobiliara locala in 2007, avand in derulare un proiect rezidential in spatele Librariei Carturesti din zona Magheru.
Victor Vadeneaux este de origine romana si a lucrat si el la Londra – la fondul de investitii Advent, la banca de investitii Lazard si McKinsey, cea mai puternica firma de consultanta din lume.
Mai mult, Vadeneaux are si un MBA la Harvard.
Silviu Savin a lucrat la Londra, la unul dintre cele mai mari fonduri de investitii – Government of Singapore Investment Corporation.
Vadeneaux si Savin nu au putut fi contactati pentru mai multe detalii legate de aceasta transformare, dar au anuntat ca in ciuda obligatiei initiale prevazute ei nu si-au asumat-o, nerecunoscand declaratiile anterioare cu referire la pastrarea profilului uzinei, declarand ca vor produce tractoare in alta parte ; daca va fi nevoie. Avand in vedere suprafata terenului, putem spune ca fondul britanic a platit circa 74 de euro/mp, in conditiile in care in acea zona pretul mediu al terenului este de circa 250 de euro/mp, potrivit dezvoltatorilor imobiliari.
Va redam declaratiile din primavara acestui an ale celor doi investitori:
Un parc IT pentru outsourcing si customer support, un mare complex comercial, cel mai important cartier rezidential din Brasov, sau platforme pentru logistica si distributie – toate aceste ipoteze se pot pune in practica pe cele 124 de hectare de la Tractorul.

„Marile companii din Europa nu se intind pe nici macar o treime din aceasta suprafata”, a precizat Savin.
Deocamdata, insa, cei doi nu se gandesc la alte proiecte in afara celui de a rentabiliza uzina de tractoare, in acest sens colaborand cu fostul director al uzinei, Titus Serban. Acesta a avut si in trecut un proiect de restrangere a activitatii uzinei de tractoare pe aproximativ 40 de hectare, dar nu a fost sprijinit de actionarul majoritar de atunci, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS.

Victor Vadaneaux crede in tractorul de la Brasov. „Eu cred ca putem face la Brasov un low-cost product, astfel incat sa putem patrunde si pe pietele externe cu succes si sa pastram si actualele piete castigate deja, cum ar fi Egiptul, Turcia sau Iranul. La exporturile in Statele Unite, Tractorul pierdea cam 3 – 4.000 de dolari pe tractor, asa ca va trebui sa regandim parteneriatul”, a precizat el.
Cei doi au afirmat ca se bazeaza foarte mult pe cei care au lucrat in Tractorul in trecut, considerandu-i specialisti in acest domeniu. De altfel, ei au obligatia de a reangaja personal cu prioritate din randul celor care au fost disponibilizati in acest an, dar nu toti vor fi „incorporati”.
„Vom face anumite investitii in tehnologie care va reduce numarul de personal in anumite sectii de la 20 la un singur om, dar nu trebuie sa va ganditi ca vom angaja doar 100 de oameni si ca totul depinde de integrarea tractorului la Brasov, mai ales ca in anii trecuti tocmai aceasta a fost cauza pierderilor la Tractorul – 30 de milioane pierderi in 2005 si 40 de milioane de euro pierderi in 2006”, au mai aratat cei doi investitori.
…„Nu avem nici obligatii sa investim, nici o limita la sumele pe care le putem folosi. Important este sa fie oportunitati bune. Ca sunt companii, bine. Ca sunt terenuri, iarasi bine. Ca sunt amandoua, cu atat mai bine”, a adaugat Savin.

S-a clarificat si cu Tractorul ! A disparut uzina, raman imobiliarele!
Cine urmeaza?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.