Rusia pune piciorul în prag: Kremlinul cere o revizuire a rezultatelor Războiului...

Rusia pune piciorul în prag: Kremlinul cere o revizuire a rezultatelor Războiului Rece (1)

0 281

Vreti să știti viitorul in Europa De est? Cititi mai jos!
Trăim într-o perioadă extraordinară, domnilor, nu credeți? Istoria este literalmente scrisă sub ochii noștri. Cu toate acestea, ceea ce s-a întâmplat la sfârșitul anului 2021 este ceva care pentru cei care se jură că sunt „prietenii și partenerii” noștri era nu doar inimaginabil, dar nici măcar noi nu am putut spera nici în cele mai îndrăznețe vise ale noastre.
Rușii sunt cunoscuți că se înhamă greu la o treabă, dar când o fac merg repede! Dar, în ultimul an, graba lor a ajuns la o viteză de 10-15 Mach (mai târziu veți înțelege că nu am folosit acest termen din întâmplare). „Partenerii” au căzut în stupoare, neavând timp să digere ce se întâmplă.
Totul a început pe 18 noiembrie, cu discursul lui Putin la conducerea extinsă a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, unde președintele Federației Ruse a stabilit sarcina departamentului lui Serghei Lavrov de a intensifica eforturile Ministerului de Externe pe direcția transmiterii poziției Moscovei către cei care se consideră „partenerii” Rusiei.
Acolo am auzit pentru prima dată, chiar de la Putin, despre împiedicarea extinderii NATO spre est și despre faptul că Occidentul oferă garanții legale pe termen lung pentru securitatea Federației Ruse în legătură cu această circumstanță nefericită pentru ei.
Toate acestea au venit pe fondul gemetelor presei occidentale despre adunarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei, care, de fapt, s-au dovedit a fi granițele Belarusului. Și deja pe 7 decembrie (ceea ce este remarcabil – în ziua celei de-a 80-a aniversări a intrării Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, care a început pentru ei cu tragedia de la Pearl Harbor), la inițiativa părții americane, a avut loc un summit online al Federației Ruse cu Statele Unite, care a devenit o continuare logică a summitului anterior de la Geneva, de acum șase luni.

Ce au convenit liderii celor două puteri conducătoare, nimeni nu știe.
Cea mai banală presupunere este că noi rușii am fost de acord să negociem. Dar trei zile mai târziu, pe 10 decembrie, Ministerul rus de Externe a lansat o listă a solicitărilor Rusiei către Statele Unite și aliații săi din NATO, publicându-și tezele pe site-ul său. După care evenimentele au început să se precipite cu o adevărată viteză caleidoscopică.
Cu ultimele sale declarații fără precedent, Moscova a pus Washingtonul într-o situație virtuală disperată, aproape fără speranță. Dar nici măcar acest lucru nu este surprinzător, cât faptul că Washingtonul demolează cu resemnare toate acestea și cere doar permisiunea de a se consulta cu colegii din NATO (și chiar și arunci, nu cu toți, ci doar cu cei aleși, față de care nealeșii au ridicat deja tonul).
La doar cinci zile după aceea, pe 15 decembrie, trimisul special al Washingtonului pentru afaceri europene și eurasiatice, Karen Donfried, sosește la Moscova, în tranzit prin Kiev. Scopul principal al vizitei sale este de a analiza propunerile scrise ale Moscovei și de a depăși criza creată. În acest scop, ea se întâlnește la Moscova cu adjunctul lui Lavrov, Serghei Riabkov, în prima jumătate a zilei, iar în a doua jumătate poartă discuții de două ore cu adjunctul șefului administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, care monitorizează evoluția situațiilor din Ucraina. După aceea, trimisul special al Washingtonului pleacă la Bruxelles fără niciun comentariu.
Acordați atenție traseului său – Kiev-Moscova-Bruxelles. La Kiev, ea a purtat discuții cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, unde a reafirmat angajamentul SUA față de principiul „nu există soluții pentru Ucraina fără Ucraina”. Cum respectă Washingtonul acest principiu, am văzut chiar a doua zi la Moscova.
Dar cel mai surprinzător lucru a urmat după 10 zile, când Zelenski (președintele în funcție al Ucrainei, fost comediant, scenarist, producător de filme și politician n.r.), conform instrucțiunilor primite de la Washington, a început să-și schimbe pantofii (retorica, n.n.) literalmente din mers.
Washingtonul a fost extrem de surprins când, la mai puțin de două zile după ce Karen Donfried a părăsit Moscova, ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, convoacă în data de 17 decembrie un briefing special pentru jurnaliștii ruși și străini, unde face publice documentele care i-au fost predate referitoarele la drafturile de acord cu SUA și NATO în vederea depășirii crizei.
Documentele tipărite în limbile rusă și engleză au fost distribuite jurnaliștilor invitați la briefing. Washingtonul nu se aștepta la o astfel de întorsătură a evenimentelor. Nu acesta a fost obiceiul diplomației de culise până acum. Tocmai când americanii erau pe punctul să strige „Phew, ce urât!”, Serghei Lavrov i-a domolit cu cuvintele: „Obișnuiți-vă, domnilor, regulile se schimbă! Nu veți mai putea vorbi și nu vă veți mai putea suci promisiunile verbale” (așa cum americanii au făcut în 1990, când au promis verbal în repetate rânduri că dacă Războiul Rece se încheie, NATO nu se va extinde spre est, n. n). Iată că acum Rusia a adus negocierile în sfera publică, dorind să evite nerespectarea acordurilor și posibila denaturare a faptelor.

Faptul că regulile se schimbă a fost clar înțeles de asociații europeni ai SUA atunci când Ministerul rus de Externe a publicat corespondența privată a lui Serghei Lavrov cu colegii săi germani și francezi Heiko Maas și Jean-Yves Le Drian. Un astfel de comportament „îndrăzneț” al Moscovei a fost cauzat de denaturarea de către negociatorii europeni a poziției Rusiei în cadrul sesiunilor din așa-numitul format Normandia unde era vorba despre rolul Rusiei în soluționarea conflictului intern ucrainean. În respectiva corespondență se ajunsese la un acord cu Moscova dar „negociatorii” europeni au declarat public exact contrariul.
Federația Rusă nu va mai permite așa ceva, să fie clar! Dacă noua abordare a venit ca o surpriză totală pentru partenerii noștri americani și europeni, aceasta devine de acum încolo problema lor personală.
Precizez că nu întâmplător mi-am început analiza evenimentelor recente cu discursul lui Putin de la conducerea extinsă a Ministerului rus de Externe, unde a făcut apel la diplomați să-și intensifice eforturile de rezolvare a crizei dintre Rusia și Occident. Este mai bine pentru toată lumea ca această criză să nu se agraveze.

„Și acum hopa: Nu avem un alt meniu pentru voi!” (S.A. Riabkov)
Faptul că Kremlinul a dat cărțile pe față a devenit clar imediat după publicarea solicitărilor Moscovei pe site-ul Ministerului de Externe.
Dar Kremlinul nu s-a oprit aici. Făcându-și publice cererile, și-a dublat miza. Pentru că după aceea, Washingtonul s-a trezit într-o situație care este descrisă în șah ca zugzwang (orice mișcare îi va înrăutăți poziția).
Cererile Moscovei arătau ca un ultimatum atât ca formă, cât și prin conținut. A fi de acord cu acestea echivala din partea Washingtonului cu a-și recunoaște propria înfrângere, dar Casa Albă nu avea cum să refuze să le ia în considerare. Din anumite motive, vă voi spune separat, luați cuvântul meu pentru asta, argumentele Kremlinului au fost de parcă erau din beton armat. De ce au fost atât de convingătoare, va deveni clar mai târziu, acum vă voi aminti doar că atât summit-urile de la Geneva, cât și cele virtuale au fost inițiate de partea americană (De ce? Răspunsul este evident).
Așa cum spuneam, Kremlinul nu s-a oprit aici. În cursul briefingului pentru jurnaliștii ruși și străini, Riabkov, cel care convocase conferința de presă, mai întâi a triplat și apoi a mărit de patru ori miza deja mare, spunând publicului că documentele prezentate de Moscova nu ar trebui considerate ca un meniu din care pot fi alese elemente separate, ci este vorba despre o propunere integrală, care ar trebui acceptată (sau nu) doar la pachet.
În timp ce jurnaliștii străini au căutat să digere această veste, el i-a uimit din nou, anunțând data finală de examinare a propunerilor Moscovei. Kremlinul oferă 30 de zile pentru analiză, după care documentele depuse își pierd validitatea (atenție, termenul se va întâmpla exact pe 14 ianuarie 2022).
Washingtonul a răspuns deja la aceasta prin programarea unei noi reuniuni pentru 10 ianuarie, care ar trebui să aibă loc offline la Geneva, la nivelul negociatorilor special selectați, cu puteri lărgite. Un alt adjunct al lui Lavrov, Alexander Grushko, a afirmat într-un interviu acordat lui Vladimir Solovyov că, în caz de neacceptare a propunerilor noastre, Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri de natură militară și militaro-tehnică.

Va urma

Autor: Vladimir Volkonsky
Sursa: https://topcor.ru/23411-rossija-idet-va-bank-kreml-trebuet-peresmotra-itogov-holodnoj-vojny.html

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.