Rusia nu se opune Proiectului Nabucco!

Rusia nu se opune Proiectului Nabucco!

0 156

Rusia nu se opune Proiectului Nabucco pentru ca nu il considera un concurent pentru Nord Stream si South Stream, dar acesta risca sa devina un „monument al ambitiilor si deciziilor pripite” daca nu are resurse garantate, a declarat, la Budapesta – prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov, dupa o reuniune a comisiei mixte ruso-ungare pentru cooperare economica, potrivit RIA Novosti.
Gazoductul South Stream va servi obiectivele securitatii energetice ale Ungariei, iar raporturile de parteneriat energetic fiabil, care s-au instaurat intre Ungaria si Rusia de cateva decenii, trebuie continuate, a estimat ministrul ungar al finantelor, Janos Veres, dupa aceeasi reuniune.
Negocierile de la Budapesta s-au referit si la criza gazelor care a izbucnit la inceputul lunii ianuarie, a amintit, la randul sau, copresedintele rus al Comisiei, prim-vicepremierul Viktor Zubkov.
„Faptul ca gazele rusesti destinate Europei tranziteaza in procent de 80% teritoriul ucrainean face din Ucraina un monopol si ne permite sa afirmam ca fluxul gazelor spre Europa trebuie diversificat. In pofida tuturor riscurilor – tehnice sau legate de terorism – gazoductele Nord Stream, South Stream, Nabucco trebuie construite”, a adaugat Zubkov.
Rusia nu se opune proiectelor alternative, a spus el. „Trebuie ca toate cele trei gazoducte sa aiba resurse garantate. Pentru South Stream si Nord Stream, Rusia detine sursele de gaze necesare, intre care zacamintele de la Shtokman si Iamal, care permit producerea a mii de miliarde de metri cubi de gaze pentru Europa”, a afirmat prim-vicepremierul rus.
El a subliniat ca Moscova nu considera Nabucco un proiect concurent.
„Noi avem resurse, o piata in Europa si experienta in realizarea proiectelor complicate pe plan tehnic”. Nabucco, insa, risca sa devina un „bun monument al ambitiilor si deciziilor pripite”, a adaugat Zubkov.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.