Rusaliile, o sarbatoare complexa

Rusaliile, o sarbatoare complexa

0 160

Rusaliile, praznuite de crestini duminica, 15 iunie, sunt o sarbatoare importanta si foarte complexa. Sarbatoarea dureaza trei zile, iar prima dintre ele coincide cu sarbatoarea religioasa numita Pogorarea Duhului Sfant. In calendarul ortodox, de la aceasta zi, care poarta si numele de Duminica Mare, se numara celelalte duminici. A doua zi de Rusalii coincide cu sarbatorirea Sfintei Treimi si cu Martea Rusaliilor, sarbatoarea se incheie. In sate, oamenii aduc de la biserica frunze de nuc. Daca nucii lipsesc, oamenii folosesc frunze de tei, la care se recurge peste vara pentru a preintampina grindina. Sunt locuri in care femeile spala de Rusalii picioarele trecatorilor. Se asaza la raspantii cu sapun, stergare si vase mari cu apa in care pun frunze de nuc.
De Rusalii este ultimul moment cand femeile mai pot sa faca Pasca, asa cum de Inaltare este ultima oara cand mai pot vopsi oua rosii.
Tot la aceasta sarbatoare are loc sfintirea hotarelor, holdele sunt stropite cu agheasma iar fetele impletesc din flori si spice de grau cununi, care sunt pastrate in biserica, la icoane. Bineinteles, nimeni nu lucreaza si, desi sarbatoarea surprinde satul intr-o perioada in care sunt multe de facut, oamenii se odihnesc pentru ca primejdia este prea mare. Daca ar incalca legea, ar fi pedepsiti de zane, care sunt rele si neiertatoare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.