Rusaliile – simboluri si traditii

Rusaliile – simboluri si traditii

0 211

La 50 de zile dupa Sarbatorile de Paste, crestinii serbeaza Rusaliile, o sarbatoare populara care se suprapune si cu un moment religios – Pogorirea Sfintului Duh.

Rusaliile, fiicele lui Rusalim Imparat
Numele popular al Rusaliilor vine din tracicul “Ursolia” “ale Soarelui; insoritele”. In mitologia si folclorul romanesc, Rusaliile sint numite si Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Soimanele sau Zinele.
In credinta populara, Rusaliile, reprezentari mitice feminine, sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Imparat, si spirite malefice. Ielele, asa cum li se mai spune, sint spirite rebele ale mortilor, care, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au petrecut Pastele cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in lacasurile lor pamintene si incep sa faca necazuri oamenilor. Spre deosebire de strigoii mortii, care apar si fac necazuri oamenilor in anotimpul frigoros, Ielele se intilnesc vara. Potrivit traditiei, Ielele sint fecioare frumoase, imbracate in alb, fecioare batrine, spirite sau duhuri rele si locuiesc prin paduri neumblate si neatinse de om, prin vazduh ori prin ostroave pustii.

„Luat de Rusalii”
Rusaliile sint mereu insotite de lautari, danseaza mereu si intind mese pe iarba. Petrec si danseaza mirific, insa muritorii nu au voie sa le vada. Daca sint zarite de un muritor sau daca, din greseala, cineva calca pe locul pe care au dansat (unde iarba ramine arsa), acesta se imbolnaveste foarte grav de o boala numita, in limbaj popular, „luat de Rusalii”. Iar de boala Ielelor se poate scapa doar prin descintec ori prin intrare in hora Calusarilor. In unele zone se spune ca Ielele ursesc copiii la nastere si prezic moartea oamenilor. Ca sa se fereasca de duhurile rele, oamenii isi impodobesc locuintele cu leustean, tei, usturoi, dar incearca si sa imbuneze spiritele mortilor cu ofrandele specifice, pe care le ofera in Simbata Mosilor, ce precede sarbatoarea Rusaliilor.

Traditii
De ziua acestor zine, oamenii poarta pelin la brau sau in san, spre a fi feriti de mania lor. In Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa. La poarta si in casa se pun flori, frunze de tei sau de nuc.
Femeile duc la biserica frunze de nuc si de tei. De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamani, nu se mai culeg ierburi de leac.
In Saptamina Rusaliilor, ce incepe in Duminica Rusaliilor, nu se munceste deloc, caci atunci ele zboara prin vazduh, cinta si joaca pe la raspintii, prin poieni, pe la fintini, pe la cruci si biserici parasite, iar pe cine lucreaza il schilodesc, scotindu-i ochii, asurzindu-l sau innebunindu-l.
De Rusalii, tinerii taie crengute de tei, cu care impodobesc gospodaria. In popor exista credinta ca Teiul de Rusalii este foarte util: cind ploua vara cu piatra, se arunca afara cite o crenguta de tei uscat, crezind ca astfel ploaia va inceta. Se mai spune ca in noaptea de Rusalii infloreste feriga si cine o are in casa ii va aduce noroc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.