Rromii interjudeteni intre Brasov si Covasna provoaca disensiuni intre prefecti

Rromii interjudeteni intre Brasov si Covasna provoaca disensiuni intre prefecti

0 218

Ieri, 4 iunie, prefectul judetului Brasov, Aurelian Danu, si prefectul judetului Covasna, Gyorgy Erwin, s-au intalnit in localitatea covasneana Belin pentru a discuta cu privire la situatia etnicilor rromi, care desi locuiesc pe teritoriul administrativ al judetului Covasna, dar au acte de identitate eliberate de serviciul specializat din judetul Brasov, mai precis din comuna brasoveana Maierus, aflata la granita cu comuna covasneana.


Problematica rromilor brasoveni care si-au stabilit, de la sine putere, domiciului in judetul Covasna nu este de azi de ieri. Problema rromilor din Belin treneaza de aproape 17 ani, dupa ce acestia s-au stabilit in Covasna, dincolo de paraul ce reprezinta granita dintre cele doua teritorii administrative. Mai mult,? prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, l-a acuzat ieri pe omologul sau brasovean, Aurelian Danu, ca nu vrea sa se implice, sub nicio forma, in rezolvarea problemei rromilor emigrati dintr-un judet in altul. O solutie propusa de prefectul Gy?rgy este de a-i muta pe rromi inapoi, pe teritoriul Brasovului.


Rromii respectivi, aproximativ 500 la numar, au cumparat mai multe terenuri ieftine in „Valea Korlatului” si au construit, fara autorizatie, 130 de case, in care locuiesc, in prezent peste 700 de rromi. Numarul lor este in permanenta crestere. Oficialitatile covasnene spun ca toti rromii au buletinele emise la Brasov, pe adresa Arini (Comuna Maierus) nr. 104, iar Electrica Brasov i-a racordat la curent. Toate casele au fost numerotate dupa casa unui batran in varsta de 75 de ani, Gheorghe Boros, care este si proprietarul imobilului de la numarului 104, dar dincolo de parau, pe teritoriul Brasovului.
In casa lui cu doua camere traiesc, oficial(!!!), cele aproape 700 de suflete. Boros are sapte copii si 108 nepoti, dar fiecare are casa lui. In prezent, zeci de copii si tineri din „Valea Korlatului” nu au buletine, desi unii dintre ei au depasit varsta de 20 de ani.


La intalnirea din Belin au mai participat primarii localitatilor Belin si Maierus, reprezentantii rromilor din cele doua prefecturi, reprezentanti ai mass-media si cetateni din cele doua comune.


Prefectul Aurelian Danu a propus ca, in urmatoarele 2 saptamani, sa fie realizata o analiza a situatiei juridice a terenurilor detinute de catre cetatenii rromi, inventarierea imobilelor, cu delimitarea clara a constructiilor provizorii, problematica sociala a cetatenilor, cu privire la asigurarea dreptului la educatie, servicii de sanatate si asigurarea legalitatii pentru exercitarea drepturilor garantate de Constitutia Romaniei, precum si identificarea unor programe si proiecte care sa faciliteze si sa sprijine insertia sociala a cetatenilor de etnie rroma.


De asemenea, s-a hotarat ca in cursul zilei de marti, 12 iunie, la sediul Institutiei Prefectului Judetului Covasna sa aiba loc o sedinta comuna a Comisiilor Judetene pentru aplicarea legilor fondului funciar, pentru discutarea punctuala a situatiei juridice a parcelelor de teren din zona respectiva. „Problematica cetatenilor romani de etnie rroma din Belin, trebuie tratata cu maxima responsabilitate si este obligatia noastra, a administratiilor din cele doua judete sa gasim solutiile optime de rezolvare, cu resurse financiare minime. Problematica este complexa. Trebuie sa luam decizii pe baza unor analize realiste cu privire la situatia juridica a terenurilor si constructiilor, fara sa neglijam aspectele sociale, ce tin de asigurarea serviciilor de asistenta sanitara, acces la educatie si nu in ultimul rand protectie sociala. Orice alt tip de abordare este sortit esecului, si contravine normelor si standardelor europene. Sunt convins ca pe calea dialogului vom depasi acest impas”, a declarat, optimist, prefectul Danu.


Marius Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.