Rromii din Romania sunt cam tigani in Occident

Rromii din Romania sunt cam tigani in Occident

0 91

Ziarele franceze, care nu ne simpatizeaza din cale-afara si care se uita la noi prin lentilele purtate de tiganii intersectiilor din Hexagon, reagita de ceva vreme subiectul reinsertiei rromilor in societate. Cea romaneasca, pentru ca au platit greu sa scape de obligatia incluziunii sociale a tiganilor emigrati la ei. Statul francez a cheltuit in jur de 10 milioane de euro pentru retrimiterea in Romania a rromilor esuati in Franta, pe care i-au imbarcat pe avioane si le-au dat bani seriosi de buzunar, numai sa-i vada o data dusi in tara de bastina. Au ticluit, insa, programul asta de expulzare aeriana de catifea fara ajutorul unor consilieri romani pe problemele rromilor, care le-ar fi putut spune ca nu scapi de niste tuciurii indezirabili doar pentru ca i-ai condus cu politia la scara avionului. Mai ales daca le-ai pus in mana sute de euro, care pentru tiganii emigranti au fost o invitatie indirecta de a reveni pe strazile oraselor franceze, daca tot sunt autoritatile hexagonale asa de darnice. Secretarul de stat francez pe probleme europene, Pierre Lelouche, tocmai si-a exprimat vineri neplacerea de a vedea copii rromi din Romani exploatati in Franta de familii sau de bande tiganesti care controleaza cersetoria si prostitutia. Oficialul a cerut chiar sprijinul autoritatilor romane pentru identificarea unei solutii de a-i impiedica pe puradei sa ajunga pe mainile traficantilor de carne vie si, in orice caz, de a descuraja emigrarea in Franta a acestui gen de infractori. Presa elvetiana se facea, nu demult, expresia indignarii si chiar socului resimtit de locuitorii Genevei la vederea unor grupuri masive de rromi aciuate in centrul orasului, de cand au descoperit ruta elvetiana.
Aceleasi medii de informare publica interventiilor cate unei personaj local sau, in orice caz, comunitar de vita veche, care isi da cu parerea despre ce ar trebui sa faca autoritatile romane cu tiganii la fel de indezirabili la ei ca si la noi, in ciuda pojghitei oficiale de preocupare pentru insertia rromilor si a programelor care totusi se deruleaza la noi pe tema asta. Cate o duduie europeana se declara oripilata de faptul ca rromii din Romania „sunt evacuati cu forta din casele lor de catre autoritatile romane”, inspirandu-se, probabil, din imaginile filmate de televiziuni la daramarile de sandramale tiganesti insailate oricum ilegal pe terenul vreunui proprietar care a izbuti sa-si recupereze bunul dupa ani de procese in justitie. Asta in timp ce francezii – dar mai ales italienii – aplica de ani de zile modelul alungarii cu buldozerul a tiganilor stabiliti in taberele de trista faima din mahalalele oraselor lor. Daca ar fi urmarit jurnalele cu pricina pana la capat, duduia sensibila de mai sus ar fi putut vedea alte stiri despre mafiile tiganesti care s-au instalat in casele din chiar inima urbelor romanesti, asa cum se petrece, de pilda, la Timisoara, ai carei edili incearca inutil de ani de zile sa stopeze fenomenul.
In Occident exista, cu siguranta, oficialitati care cunosc cu adevarat situatia rromilor din Romania, despre care o organizatie de aparare a drepturilor omului spune ca „sunt tratati ca niste gunoaie”. Nu ei sunt, de regula, intervievati de presa, care prefera voci neautorizate dar foarte inflamate atunci cand vrea sa denunte un fenomen insalubru social precum invazia tiganilor unei alte tari.
La fel cum, daca ai vrea sa cunosti stadiul programelor derulate in Romania, inclusiv din bani europeni, pentru incadrarea rromilor in munca si atragerea puradeilor nemancati catre scoala nu l-ai intreba pe secretarul de stat insarcinat cu probleme rromilor ci l-ai invita in studio pe Madalin Voicu, gata oricand sa-si acompanieze pe o coarda de matase gargara acra si ultraplicticoasa despre ciorditorii coetnici si sa-i reintegreze in frumoasa vocabula tigan din ipocritul apelativ rrom.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.