Rromii din judet nu-si inregistreza copiii la nastere

Rromii din judet nu-si inregistreza copiii la nastere

0 525
Copii fara viitor! 63 de nou-nascuti din Brasov nu figureaza in statisticile nationale pentru luna ianuarie. Bebelusii nu au fost inregistrati de parinti, care la rindul lor nu au acte de identitate. Motivele sunt diverse : lipsa banilor, parinti analfabeti sau neglijenta. Cei mai multi provin din medii defavorizate ale comunitatii rome.
Raportul de activitate al proiectului “Acces la servicii sociale de baza pentru persoane vulnerabile din judetul Brasov” finalizat de Asociatia pentru Parteneriat Comunitar, a scos la iveala probeleme grave. Fenomenul cel mai ingrijorator este cel al copiilor care oficial nu exista. Potrivit datelor strinse de la maternitati care au fost confruntate cu cele oficiale de la Statistica. In Brasov s-au nascut 632 de copii, dar oficial, potrivit doar datelor statistice, sunt doar 569 de copii nou-nascuti.
Motivele pentru care mamele nu isi inregistreaza bebelusii sunt diverse : teama , lipsa banilor sau neglijenta, spune Ioan Dudas – expert local pentru romi in comuna Racos Solutia este incurajarea tinerilor de etnie rroma care se regasesc de cele mai multe ori in aceasta situatie sa faca pasul inregistrarii in primul an de viata al copilului, spune Mihaela Cirstea – coordonator proiect APC Brasov.
Tot datele din proiectul asociatiei arata ca pe rolul judecatoriilor din judetul Brasov se regasesc 142 de dosare de inregistrare tardiva a identitatii. Ong-ul a reusit prin proiect sa ajute 1000 de beneficiari care au obtinut acte de identitate si de stare civila iar 100 au fost asistati in obtinerea de noi drepturi ca urmare a obtinerii actelor de identitate.
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.