Rromii brasoveni au fost botezati in Tarlungeni

Rromii brasoveni au fost botezati in Tarlungeni

0 167

Ieri, in judetul Brasov s-a petrecut un eveniment deosebit pentru cetatenii de etnie rroma din zona. Desi Sfintele Sarbatori Pascale tocmai s-au incheiat, se pare ca minunile continua.
Nu mai putin de 400 de rromi s-au lepadat de vechile credinte si obiceiuri religioase pentru a trece, de bunavoie si nesiliti de nimeni, la crestinism. Si cum acest ceremonial nu putea fi marcat in alt fel decat printr-un botez, acestia au fost adusi cu mic cu mare pe malul Tarlungului pentru a fi primiti in marea familie crestina, mai precis, in familia penticostala.
Cei 400 de rromi din tot judetul au fost adusi la fata locului cu peste 20 de autobuze puse la dispozitie de Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale Brasov.
Si, bineinteles, ca acestia au stiut sa adapteze ceremonialul religios la o sarbatoare proprie stilului lor. Imbracati in haine de un alb imaculat, acestia s-au inarmat cu saxofoane si viori pentru a se veseli, au mancat seminte pe tot parcursul procesiunii si au intins o masa campeneasca cu mici si bere, ca tacamul sa fie complet.
Dupa trei ore de rugaciune, credinciosii au fost dusi pe malul paraului Tarlung, in apa caruia au fost crestinatii de mai multi pastori: unul roman, unul olandez, unul american si unul german. De frica frigului si a apei rece ca gheata, rromii s-au inghesuit la botez iar apoi, zgribuluti, au dat fuga in tufisuri sa se schimbe in haine uscate. „Ma botez ca sa fiu impacata cu Dumnezeu, sa ma vindece Domnul si sa ma apere de boli”, a spus increzatoare Vita Lingurar.
Este pentru prima data cand in Brasov se organizeaza o astfel de crestinare, in masa, a rromilor.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.