Rosul Ponceau ii innebuneste pe copii de cap

Rosul Ponceau ii innebuneste pe copii de cap

0 205

Produsele destinate copiilor sunt extrem de colorate, fie ca este vorba de jucarii, fie ca este vorba de dulciuri. Culorile vii ii atrag cu usurinta pe micii consumatori care se lasa cuceriti pe loc de produsele „care-ti iau ochii”, etalate in vitrinele magazinelor.
O astfel de culoare Rosu Ponceau 4R (sau rosu cosenila), adica E124, care este un colorant azoic obtinut prin sinteza chimica, nerecomandat in alimentatia copiilor. Cu toate acestea, acest „ingredient” se gaseste in toppinguri pentru desert, jeleuri, salam, sosuri pentru fructe de mare, umpluturi pentru placinte, capsune conservate, prafuri pentru prajituri, supe. De asemenea, veti gasi rosu cosenila chiar si la unele produse farmaceutice.
Studiile realizate pana acum arata faptul ca acest aditiv alimentar poate induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD).
Maladia are repercusiuni si asupra adolescentilor, provocandu-le tulburari de comportament grave. Simptomele se agraveaza atunci cand E124 este combinat cu bezoatul de sodiu E211, un conservant extrem de periculos.
Din aceasta cauza, autoritatile din Marea Britanie se lupta pentru interzicerea acestui aditiv alimentar, cel putin din produsele destinate copiilor. Astfel, acest aditiv a fost interzis in produsel destinate copiilor sub 3 ani.
O alta categorie de consumatori care sunt afectati de E124 este a celor alergici la aspirina si astmaticii, ale caror crize se pot agrava in cazul consumarii acestui aditiv. De asemenea, persoanele sensibile pot dezvolta anumite alergii in urma consumului cronic.
Studiile realizate pe animale au demonstrat faptul ca acest aditiv alimentar este cancerigen. Din cauza acestor efecte, rosu Ponceau 4R este interzis in Norvegia si in SUA. Autoritatile finlandeze au redus cantitatea de E124 pe care producatorii o pot pune in alimente.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.