Rosu si negru in dosarul Gorbunov/Gribenco

Rosu si negru in dosarul Gorbunov/Gribenco

0 107

Dosarul Gorbunov/Gribenco nu este negru doar din pricina suspiciunii ca basarabenii sunt autorii jafului armat de la casa de schimb valutar de pe strada Agriselor, soldat cu doi morti. O alta pata vine sa innegreasca si mai tare cazul inca nerezolvat al dublului asasinat. Unul din amicii bogati ai lui Serghei Gorbunov este recordman la capitolul munca la negru. Politistii de la Crima Organizata au facut o descindere la una din firmele lui Adrian Marius Berceanu, patronul craiovean care se afla impreuna cu Gorbunov in momentul cand basarabeanul era arestat, la cateva zile de la comiterea jafului si crimelor de pe Agriselor. Oamenii legii au descoperit ca 172 de muncitori lucrau fara forme legale la firma craioveanului Berceanu. Anul trecut, acelasi Berceanu era amendat pentru ca angajase la negru 116 muncitori.
Cu prilejul arestarii lui Gorbunov, Berceanu scapa doar cu o audiere de zece ore, dupa care a fost pus in libertate din lipsa de probe. Ulterior, angajatii Inspectoratului de Munca Brasov descopereau ca pe santierul unui cartier reziential de sub Tampa, Berceanu adusese 116 muncitori din nordul tarii, pentru care nu incheiase forme legale de angajare. Se pare ca patronul craiovean nu s-a lecuit de meteahna de a exploata ieftin munca la negru. La ITM a ajuns un nou dosar pe numele lei, intocmit de aceasta data de catre lucratorii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Brasov, care au luat la puricat registrele firmei Business Trad, cu sediul chiar pe strada cu Politia, cateva case mai sus. Oamenii legii au descoperit ca 172 de angajati nu erau inregistrati in baza Inspectoratului Teritorial de Munca Brasov, care a trecut ulterior la amenzi. Nu mai putin de un miliard de lei vechi. Si asta doar pentru ca acesta este plafonul maxim admis de lege in astfel de situatii. Altminteri, Berceanu ar fi trebuit sa achite cate 20 de milioane de lei vechi pentru fiecare din muncitorii pe care ii exploata la negru – un mizilic de vreo 3 miliarde.
Fiscul a fost sesizat la randul sau, pentru a calcula cuantumul evaziunii infaptuite de Berceanu prin neachitarea sumelor aferente celor aproape 200 de muncitori poe care oo exploata ilegal.
Se pare ca, in lipsa oricaror date care sa duca la stabilirea vinovatiei/nevinovatiei lui Gribenco si Gorbunov in cazul dublei crime de la casa de schimb, anchetatorii se multumesc cu actiuni prin invaluire. Amandoi basarabenii figurau ca angajati la firma lui Berceanu in momentul in care procurorii ii considerau principali suspecti ai jafului sangeros de pe strada Agriselor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.