Rompetrol a luat si Vega

Rompetrol a luat si Vega

0 167

Concetrarea in domeniul petrochimiei romanesti a mai facut un pas prin ultima tranzactie. The Rompetrol Group a preluat integral societatea Rompetrol SA Bucuresti, operatorul rafinariei Vega, majorandu-si astfel participaþia la Rompetrol Rafinare de la 73,27% la 75,32%, a anunþat vineri conducerea operatorului rafinariei Petromidia.
Grupul Rompetrol a derulat, în perioada 22 decembrie 2008 – 12 ianuarie 2009, la Rompetrol SA, o operaþiune de retragere a acþionarilor, pentru ca apoi sa delisteze compania de pe piaþa Rasdaq. În cadrul operaþiunii grupul a preluat 1,01% din acþiunile operatorului rafinariei Vega, pe care nu le controla, pentru 4,5 milioane lei, si a ajuns astfel sa controleze integral compania.
Operatorul rafinariei Vega deþine 9,14% din acþiunile Rompetrol Rafinare, iar dupa preluarea integrala, The Rompetrol Group a ajuns la 75,32% din titlurile Rompetrol Rafinare, faþa de 73,27% cat avea anterior.
Potrivit legislaþiei pieþei de capital, acþionarii care depasesc anumite praguri, inclusiv 75%, la o companie trebuie sa anunþe noua deþinere la Comisia Naþionala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bursa.
Rompetrol Rafinare are un capital de 2,1 miliarde lei, divizat în 21,09 miliarde de acþiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.
CNVM a anunþat vineri ca vrea sa oblige acþionarii indirecþi care au peste 33% dintr-o companie sa lanseze oferte de preluare. Daca proiectul instituþiei va deveni dispunere de masuri, grupul Rompetrol va fi obligat sa lanseze o oferta de preluare integrala a celor doua companii. The Rompetrol Group este controlat din 2007, în proporþie de 75%, de KazMunaiGaz din Kazhastan.
Propunerea CNVM a avut un impact semnificativ asupra investitorilor care au ridicat preþul acþiunilor Rompetrol Rafinare cu 15%, la 0,0299 lei, pe prima lichiditate de la Bursa, de 1,3 milioane lei. La aceasta cotaþie, compania are o capitalizare de 630,8 milioane lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.