Romanii trimit mai putini bani acasa

Romanii trimit mai putini bani acasa

0 153

Banii pe care romanii care muncesc in strainatate i-au trimis acasa s-au imputinat la jumatate in primul semestru al anului 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR. „Aceasta scadere reflecta si faptul ca a fost o recesiune destul de puternica in tarile in care ei lucreaza. Ne asteptam ca va fi si mai mult”, a spus pentru EurActiv.ro Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR.
„Din moment ce, pana acum, (banii remisi de romanii din strainatate, n.r) s-au dovedit o componenta robusta in contul curent, ma astept ca odata cu reluarea cresterii economice in UE sa isi reia si ei rolul”, a adaugat Croitoru.

Dupa o crestere sustinuta in ultimii ani, fluxurile remiterilor au incetinit semnificativ incepand din primavara acestui an. In aprilie, scaderea a fost de 27%, in mai corectia s-a atenuat la 15%, pentru ca la jumatatea anului ajustarea sa se accentueze la 50%.
Conform datelor BNR, in perioada ianuarie-iulie 2009, romanii au trimis acasa din strainatate circa 2 miliarde de euro, comparativ cu circa 3,5 miliarde de euro in perioada similara a anului trecut.

Sumele trimise acasa de muncitorii romani din Italia si Spania au insumat, in primul semestru al acestui an, aproximativ 1220 milioane de euro, in scadere cu 42,9% fata de semestrul intai al anului 2008, din care:
– 695 milioane de euro din Italia, in scadere cu 40,9%;
– 525 milioane de euro din Spania, in scadere cu 45,5%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.