Romanii tot mai aproape de …USA !

Romanii tot mai aproape de …USA !

0 122

Ambasadorul Romaniei in SUA, Adrian Vierita, si Michael Chertoff, secretarul american pentru Securitatea Interna, au semnat luni o declaratie privind programul Visa Waiver, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Departamentului pentru Securitatea Interna.
„Elementele de consolidare a securitatii stipulate in acest document sunt o continuare a progreselor inregistrate de Romania in sensul eliminarii vizelor pentru Statele Unite si posibilei aderari la Programul Visa Waiver”, precizeaza comunicatul.
„Laud Guvernul roman pentru angajamentul fata de aceste elemente de consolidare a securitatii si fata de valoarea comuna a libertatii”, a declarat, potrivit comunicatului, Michael Chertoff. „Aceasta realizare are ca baza relatia puternica dintre tarile noastre si ne aduce mai aproape de ziua in care cetatenii romani vor putea calatori fara vize”, adauga secretarul american pentru Securitatea Interna.
Programul Visa Waiver functioneaza de peste 20 de ani, avand in prezent 27 de state participante, din Europa si Asia.
In august 2007, Congresul SUA a autorizat Departamentul pentru Securitatea Interna sa reformeze Programul Visa Waiver si sa consolideze acordurile de securitate cu statele participante, extinzand conditiile necesare statelor aspirante.
Aranjamentele de securitate mentionate in declaratia interimara reprezinta „progrese importante” pentru indeplinirea conditiilor noului sistem VWP, continua comunicatul Departamentului de Securitate Interna.
Printre aceste conditii se numara imbunatatirea schimbului de informatii despre calatoriile internationale si monitorizarea frontierelor, imbunatatirea schimbului de date despre teroristi sau suspecti de terorism, raportarea la timp a furtului sau pierderii pasapoartelor, dezvoltarea unui program privind prezenta agentilor de securitate la bordul curselor aeriene.
Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a anuntat zilele trecute ca documentul semnat luni confirma continuarea procesului de creare a conditiilor pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii romani. Potrivit unui comunicat MAE remis vineri agentiei MEDIAFAX, semnarea Declaratiei reprezinta angajarea vointei politice a celor doua guverne pentru indeplinirea unui set de masuri menit sa faciliteze accesul Romaniei in Programul Visa Waiver. Declaratia confirma continuarea procesului de creare a conditiilor pentru obtinerea de catre cetatenii romani a regimului de calatorie fara vize in Statele Unite (pentru calatoriile de scurta durata, in scop turistic sau de afaceri).
Pe baza principiilor cuprinse in Declaratie, autoritatile romane si cele americane vor coopera pentru adoptarea masurilor convenite, urmand ca accesul Romaniei in Programul Visa Waiver sa se realizeze atunci cand toate conditiile prevazute de legislatia americana vor fi intrunite, conchidea MAE.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.