Romanii sunt prigoniti in propria tara, cu tot PSD-ul la...

Romanii sunt prigoniti in propria tara, cu tot PSD-ul la guvernare! Rusine conducerii sale care azi se pupa in bot cu UDMR!!

2 168

Reprezentanţi ai societăţii civile româneşti din Covasna şi Harghita,  au tras un dureros  semnal de alarmă cu privire la pericolul ca învăţământul în limba română din localităţile etnic mixte din cele două judeţe să se desfiinţeze, iar parohiile ortodoxe să rămână în viitor fără niciun credincios, pe fondul scăderii numărului membrilor comunităţilor româneşti din zonă.

Tebuie sa subliniem cu mare ingrijorare  că populaţia românească din această zonă a scăzut într-un procent cu mult mai mare decât cea maghiară. La recensământul din 2011, în cele două judeţe locuiau 84.217 români, faţă de 103.534 la recensământul din 2002.
 „În Covasna, populaţia totală a judeţului a scăzut cu 7%, dar populaţia de naţionalitate română a scăzut cu 12%”, a precizat istoricul dr. Ion Lacatusu, vechi activist civic care semnaleaza tot mai ingrijorat, situatia critica a romanilor covasneni, mai putni de la un an la atul, datorita indiferentei strigatoare la cer a  autoritatilor nationale romane.

„Dacă în mediul rural, principala cauză a scăderii populaţiei româneşti o constituie îmbătrânirea populaţiei şi sporul natural negativ, în mediul urban, principala cauză este lipsa locurilor de muncă şi, în cazul oraşelor, lipsa perspectivelor de realizare profesională, ca român (…). În acest context, o problemă majoră o reprezintă situaţia viitoare a parohiilor ortodoxe din localităţile etnic mixte, cu un număr mic de credincioşi, care riscă ca în următorii ani să rămână fără niciun enoriaş. Ca o consecinta dramatica  cele mai mari greutăţi ale învăţământului în limba română in judeţele Covasna şi Harghita sunt cauzate de scăderea numărului de elevi şi asigurarea funcţionării claselor sub efectiv, precum şi lipsa, din ce în ce mai mare, a profesorilor români calificaţi”.
În regiunea HarCov, majoritatea localităților au comunități românești mici și foarte mici, adică de sub 100 de locuitori. Dacă procesul de depopulare va continua, în viitorii 20-30 de ani populaţia românească din cele mai multe așezări etnic mixte „se va diminua drastic, mergând până la dispariţie”.
Conform unui raport prezentat la Universitate de Vară de la Izvorul Muresuluideja nu mai există învăţământ în limba română în oraşele Băile Tuşnad, Vlăhiţa şi Baraolt dar şi în majoritatea localităţilor rurale cu populaţie etnic mixtă.

A XVI-a ediție a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului a avut ca temă „România şi românii de pretutindeni, în anul Centenarului Marii Uniri”.
Au participat si cativa cursanţi dinRepublica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia,dar si conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi  ai societăţii civile, politicieni. Dar foarte subtire…

COMENTARII

 1. Acest dl. Dragnea si toti sudistii din PSD, in frunte cu Presedintele lor si un Premier efectiv ridicul,
  habar n-au ce pericol genereaza „targul politic” pus la cale cu UDMR!
  Cum sa manipulezi Parlamentul astfel incat sa ajungi pe blat , practic la maghiarizarea mult
  visata de UDMR.Daca ar fi destept – dar nu e!_- Johanis le-ar da inapoi aceasta Lege antiromaneasca!
  Din pacate ,n-o va face pentru ca …si el este minoritar si ar fi un semnal,prostpentru realegerea sa…
  Si astfel ,”Pas cu Pas” UDMR si-a vazut sacii in carutza…

 2. In vreme ce la Tusnad au venit (intr-o tzara straina!)atat liderul absolut Orban Viktor
  cat si jumatate din Guvernul Maghiar,sa sustina u Himera la manifestarea similara (replica)
  de la Izvorul Muresului, n-a fost prezent nici un lider al PSD.
  Adevarul este ca PSD n-a stiut niciodata sa fie alaturi de oamenii Transilvaniei,sa
  transmita un gest de solidaitate romaneasca fireasca! Acum intelegem si mai clar
  de ce cateva sute de oameni au venit sa se sprijine pe Johannis ,nu pe partidul,
  teoretic de suflet!al romanilor!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.