Romanii NU stiu sa citeasca si sa socoteasca

Romanii NU stiu sa citeasca si sa socoteasca

0 209

Concluziile sunt prezentate in cadrul noului raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate in invatamant si formare, dat publicitatii, marti.
„Vestea buna este ca nivelul educatiei in Europa a crescut considerabil. Mai multi tineri absolva invatamantul secundar si invatamantul superior decat acum zece ani. Dar abandonul scolar timpuriu continua sa reprezinte o problema care afecteaza un tanar din sapte in Uniunea Europeana si unul din cinci elevi are in continuare competente reduse de citire la varsta de 15 ani. Iata de ce invatamantul si formarea se numara printre obiectivele esentiale ale strategiei Europa 2020. Avem nevoie de eforturi suplimentare din partea statelor membre pentru a ne indeplini obiectivele comune europene”, a afirmat Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, citata de Mediafax.
Potrivit raportului, s-au inregistrat progrese semnificative, dar insuficiente in ceea ce priveste reducerea abandonului scolar, cresterea numarului de elevi absolventi de invatamant secundar superior, imbunatatirea competentelor de citire.
Referitor la participarea la invatamantul prescolar, raportul arata ca participarea la invatmantul prescolar a crescut din 2000 cu peste 6 puncte procentuale, cele mai performante tari fiind Belgia, Franta, Tarile de Jos. Rata de participare la invatamantul prescolar a crescut in Romania de la 67,6% in 2000, la 81,8% in 2008, ajungand la 82,8% in 2009.
Un alt indicator din strategie se refera la persoanele cu nivel scazut al competentelor de citire, matematice si stiintifice, astfel pana in 2010, ponderea celor cu nivel scazut in acest sens trebuia sa scada cu 20% si sa ajunga la 17%. Pana in 2020, acest indicator ar trebui sa fie mai mic de 15%.
Participarea adultilor la invatare pe tot parcursul vietii este un alt indicator la care Romania sta inca slab, comparativ cu alte state UE.
Nivelul mediu in UE de participare a populatiei de varsta activa la invatarea pe tot parcursul vietii ar trebui sa atinga cel putin 15% in 2020. Tarile cele mai performante din UE sunt Danemarca, Suedia si Finlanda, Romania avand in 2005 o pondere de 1,6%, iar in 2008 si 2009 – 1,5%.
Comisarul cere cu fermitate statelor membre sa nu opereze reduceri in bugetele de invatamant, chiar daca se confrunta cu constrangeri din cauza crizei economice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.