Romanii nu mai au nevoie de permis de sedere in Italia

Romanii nu mai au nevoie de permis de sedere in Italia

0 164

Dupa ce Spania a anuntat ca va permite romanilor sa desfasoare activitati cu caracter sezonier, acum autoritatle italiene anunta o simplificare a procedurilor de sedere in Italia pentru cetatenii din Uniunea Europeana, deci si pentru romani. Astfel, romanii care vor pleca in Italia sa munceasca au nevoie doar de o simpla inscriere de la primarie. Cei care se afla in Peninsula nu mai au nevoie de permisul de sedere pentru o perioada de pana la trei luni. De asemenea, romanii care au stat in Italia o perioada de 5 ani fara intrerupere isi castiga dreptul de sedere permanenta.


Pana acum, cartea de sedere era obligatorie pentru toti strainii care se aflau pe teritoriul Italiei. De acum inainte, pentru a trai in Italia este nevoie numai de o inscriere la Serviciul Anagrafe din cadrul primariei localitatii in care doreste sa se stabileasca. Aceasta reglementare se refera la o perioada de sedere de pana la trei luni.


Pana acum, oricine ajungea in Italia era nevoit sa treaca pe la politie pentru a se inscrie la Serviciul Imigranti, care elibera permisul de sedere. Lucratorii autonomi sau subordonati, studentii sau toti cei care au suficiente resurse financiare pentru a nu ingreuna sistemul de asistenta sociala, si beneficiaza de o asigurare medicala, pot sta mai mult de trei luni. Ei vor trebui, totusi, sa se prezinte la primaria locala pentru a lua o chitanta care va tine loc vechii carti de sedere pentru cetatenii comunitari.


Romanii care au stat in Italia o perioada de cinci ani fara intrerupere isi castiga dreptul de sedere permanenta. Nu sunt considerate intreruperi absentele din Italia mai mici de sase luni pe an sau cu durata mai mare, determinate de obligatii militare sau pana la 12 luni consecutive din motive legate de graviditate sau maternitate.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.