Romanii miros in statistici si put in troleibuz

Romanii miros in statistici si put in troleibuz

0 69

Cu putin noroc, ultimul sondaj european despre igiena locuitorilor Uniunii nu va ajunge si la urechile presedintelui. Situatia contrara ar fi destul de grava si n-am mai putea sa-i reprosam sefului statului diversele libertati de limbaj pe care si le permite cand il enerveaza cineva.


Daca Traian Basescu afla de cate ori se spala romanii pe dinti sau prin zonele intime, nu va sta mult pe ganduri sa arunce cu sintagma „roman imputit” cand vreun concetatean il va scoate din sarite, fara sa fie neaparat ziarist. Pentru ca statisticienii europeni ne-au plasat pe ultimul loc pe continent la intretinerea igienei corporale. Potrivit rusinoaselor date publicate recent spre jena mioritica, romanul mediu si nespalat nu foloseste mai mult de doua tuburi de pasta de dinti si mai mult de patru sapunuri pe an. Isi schimba periuta o data la citiva ani si abia de consuma cateva kilograme de detergent in decursul celor 360 de zile pentru a-si spala hainele.


Ce ne doare si mai tare si face ca mediul in care ne invartim zilnic sa fie inca si mai irespirabil este ca polonezii, bulgarii si rusii au iesit mai curatei decat noi in sondajul despre igiena. Iar in cazul ultimilor nu era vorba despre obisnuita gargara cu vodca pe care ruznacii se presupune ca o exerseaza de mai multe ori pe zi. In cazul bulgarilor macar, ne consolam cu gandul ca n-ar fi iesit poate niciodata mai parfumati decat noi daca igiena n-ar include si spalatul temeinic al cefei groase, pe care prapadesc mai mult sapun decat romanii.


Igiena bucala este un alt capitol care ne face de ocara prin toata Europa. Dar nu tebuie sa ne miram prea tare: si dintii de lapte ai democratiei noastre originale au iesit cariati gata dupa Revolutie, dupa excesele bucale comuniste. Care continua si astazi, fie si numai prin mestecarea lemnului salciu din care isi rindeluiesc discursurile marii continuatori ai Epocii de aur.


Chiar daca o simpla calatorie cu troleibuzul intr-o zi torida, cu inghesuiala medie, iti anesteziaza olfactul pentru o saptamana, tot statisticile ne arata drept mari consumatori de deodorant si produse de ingrijire corporala. Ce nu tratam simplu cu sapun, combatem sofisticat cu spray. Ne zgarcim la primul, dar suntem risipitori cu a doilea.


Citind statisticile astea urat mirositoare, devine clar cum de-am scapat de pericolul pastei de dinti chinezesti cancerigene, depistata de OJPC pe stadurile de cosmetice si produse de igiena intima. La doar doua tuburi de pasta pe an cat consumam, nici n-aveam cum sa contractam vreo boala mai ca lumea.?


Inainte sa conteste careva statisticile astea de ocara, mai bine am cadea de acord ca datul cu deodorant peste sudori nespalate este un sport national. Care se practica nu doar la nivelul restrans al corpului ci si pe palierul largit al macroeconomiei. Folosirea cocheta a atei de dinti intr-o gura cu masele cariate este inrudita cu strategiile de cosmetizare mincinoasa a intreprinderilor, rapuse de cancer pe dinauntru. Sau cu imbalsamarea parfumata a unui corp ajuns cadavru din cauza de boli interne. Cu vopsirea grijulie a gardului sa nu se vada leopardul din curte ori cu azvirlirea de miliarde de euro pentru autostrazi, intr-o tara cu soselele praf.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.