Romanii la poarta Europei !

Romanii la poarta Europei !

0 241

Cunoscutele sondaje IMAS, CURS, etc. sunt completate, mai nou de asa numitele EUROBAROMETRE, care, firesc, ne informeaza tot despre noi, dar de aceasta data, noi – europenii. Studiul a fost realizat, in perioada 6-9 septembrie, pe un esantion de 1047 de romani.


Potrivit ultimului Eurobarometru, romanii sunt nemultumiti de viata lor zilnica, dar mai optimisti si increzatori in UE decat locuitorii celorlalte state membre. Partea negativa sesizata, este ca increderea lor in justitia romaneasca a scazut cu opt procente in doar jumatate de an, de la 34% la 26%.


?


Justitia in cadere libera


Studiul subliniaza starea de spirit a romanilor caracterizata prin stabilitate mai ales in ceea ce priveste increderea in constructia europeana – 67%, fata de 59% in tarile care au aderat in 2004 si 42% in vechile state membre. Dupa atata dezamagire in aceasta clasa politica romaneasca este firesc ca speranta noastra sa se indrepte spre comunitatea europeana.


Eurobarometru confirma ce simtim cu totii, ?romanii cred mult mai mult in UE decat in institutiile nationale pentru rezolvarea problemelor de pe agenda lor publica. Situatia este contrastanta cu cea a cetateanului mediu din UE (cele 15 state) care este mai orientat spre institutiile nationale in asteptarea solutiilor.


In ce priveste viata zilnica doar 48% dintre romani sunt multumiti, un procent destul de mic comparativ cu 72% a locuitorilor din valul 2004 al aderarii si 85% in UE.


In top se afla Suedia, unde 98% din populatie se declara multumita de felul in care traieste, iar la pol opus, Bulgaria, cu 36%.


?


Romanii si viitorul


Optimismul pentru viata proprie in urmatorul an este de 40% printre romani, spre deosebire de restul europenilor, 31% in statele membre mai nou aderate si 35% in UE.


Pentru viitoarea dezvoltare economica a tarii 30% dintre respondenti sunt convinsi ca Romania o va duce mai bine dupa primul an de la aderare, in timp ce restul cetatenilor europeni cred acest lucru despre tara lor doar in proportie de 20%.


In ceea ce priveste prioritatile publice, romanii pun accent pe dezvoltarea economica, preturi si inflatie (30%), intr-o masura mai mare decat in noile state membre (20%) sau UE-15 (15%).


Contrastul de “civilizatie” este evident, in timp ce pensiile, sistemul sanitar, taxele si dezvoltarea economica a tarii sunt principalele motive de ingrijorare pentru romani, ceilalti cetateni ai UE sunt mai mult preocupati de somaj, terorism si imigratie. Doar 21% dintre romani considera somajul drept cea mai importanta problema a tarii, spre deosebire de 52% in tarile care au aderat in 2004 si 38% in vechile state membre, dintre care?Germania detine valoarea maxima de 70%.


Romanii raman in continuare optimisti, ei conduc in topul celor care spun ca deocamdata „e rau, dar va fi bine”, cu 12% fata de 4%, cat este media europeana. Cei mai optimisti sunt ardelenii, bucurestenii si banatenii, iar cei mai pesimisti sunt cei din Vaslui, Botosani, zona Deltei si anumite regiuni din Muntii Apuseni, unde saracia este mai mare. Acestia cred ca acum e rau in Romania si va fi si mai rau in urmatoarele 12 luni.


Anul 2007, un an al schimbarii din punctul de vedere al astrologiei chineze, confirma pentru Romania iesirea din lagarul comunist (primul pas facut o data cu intrarea in NATO), cea mai mare si fara vorbe mari – istorica schimbare a pentru romani.


?


Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.