Romanii cred ca sunt discriminati pana si la angajare

Romanii cred ca sunt discriminati pana si la angajare

0 234

Peste 90 la suta dintre romanii care isi cauta un loc de munca cred ca exista discriminare la angajare, iar angajatorii reclama seriozitatea tot mai scazuta, de la an la an, a candidatilor, potrivit unor sondaje realizate de BestJobs.ro.
Sondajul realizat online de BestJobs.ro indica faptul ca 91 la suta dintre persoanele aflate in cautarea unui loc de munca cred ca exista discriminare la angajare, aceasta putand sa ia diferite forme, cele mai frecvente fiind pe criteriu de varsta si de etnie.
„In general, persoanele cu o singura calificare, care au varsta de peste 40 de ani, au probleme mai mari la reangajare, mai ales in provincie. Angajatorii prefera persoanele tinere, deoarece vor colective mai dinamice, iar persoanele mai in varsta au probleme mai mari de sanatate, ceea ce le face mai mult timp indisponibile la munca. De asemenea, majoritatea au si copii acasa, ceea ce le limiteaza munca prestata peste program”, potrivit rezultatelor inregistrate de BestJobs.ro.
Un alt motiv pentru care persoanele mai in varsta ar avea mai putine sanse la angajare il constituie faptul ca se adapteaza mai greu la schimbari si au capacitatea de invatare mai redusa decat tinerii si, nu in ultimul rand, exista perceptia ca persoanele cu experienta vor cere salarii mai mari decat tinerii.
In ceea ce priveste discriminarea de rasa, potrivit sondajului, in general persoanele de etnie roma sunt evitate, datorita perceptiei negative larg raspandite.
Totodata, sondajul a relevat ca 27,9 la suta dintre angajatii romani au avut o relatie amoroasa la locul de munca.
„In conditiile in care oamenii stau impreuna cu colegii de munca 10 ore pe zi, iar multi dintre ei ies impreuna si dupa orele de program sa socializeze, este o consecinta fireasca sa se infiripe astfel de relatii. (…) Totusi, multe companii au reguli foarte stricte impotriva acestor relatii, deoarece pot scade eficienta muncii ambelor persoane. In cazuri extreme, persoanele respective sunt obligate sa paraseasca compania”, sustin specialistii site-ului de joburi.
Pentru prima oara si 67 de companii angajatoare din Romania au fost intrebate ce parere au despre seriozitatea candidatilor care vin la interviu, rezultatele aratand ca, pe masura ce balanta puterii de negociere se inclina in favoarea candidatilor, acestia devin din ce in ce mai neseriosi, pentru ca stiu ca au de unde sa aleaga.
„Procentul de prezentare la interviurile pentru joburi de entry-level scade dramatic. Astfel, sunt cazuri in care, desi candidatii se inscriu din proprie initiativa pentru un job, sunt sunati de recrutor, se planifica de comun acord un interviu, dar la intalnire ajung doar 10 la suta. In rest, nici macar nu suna sa spuna ca nu mai ajung, ceea ce denota o lipsa cronica de seriozitate”, potrivit rezultatelor sondajului.
Majoritatea candidatilor (66 la suta) cred ca experienta este cel mai important lucru la angajare, urmat de educatie (8,6 la suta), formatarea textului in CV (6 la suta), scrisoarea de intentie atasata (5,6 la suta) si cunoasterea limbilor straine (3,6 la suta).
„Experienta este intr-adevar cel mai important element dintr-un CV, cu mult peste educatie, limbi straine sau abilitatile IT. Economia romaneasca are nevoie de angajati care stiu sa faca ceva, nu neaparat sa aiba o educatie supradimensionata. E interesant ca doar 3,2 la suta cred ca referintele sunt cele mai importante in cazul unui CV, in conditiile in care majoritatea spune ca in Romania angajarile in multe locuri inca se mai fac pe pile”, precizeaza specialistii BestJobs.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.