Romanii au ziua de Slava Domnului dupa Black Friday

Romanii au ziua de Slava Domnului dupa Black Friday

0 170
Vinerea Neagra a fost o proba buna de etalare a consumismului prin partile noastre. Scenetele surprinse de televiziuni in mall-uri si supermarketuri cu ocazia Black Friday-ului romanesc sunt sugestive pentru devoalarea diferentei dintre apucaturile de shopping dintre noi si occidentali. Si nu e vorba doar de sumele pe care le cheltuieste romanul in comparatii cu semenii lui din Vest. Comparatia ar fi nedreapta, desi aici trebuie spus neaparat ca reducerile de la noi sunt infime fata de taierile de preturi pe care le fac ei in ziua cea mare a discounturilor sau in alte ocazii cand isi atrag clientela.
Vineri, 23 noiembrie, cand planeta consumista a celebrat cutuma americaneasca a zilei negre de cumparaturi, Romanika a iesit la interval cu aceiasi babalaci incotosmanati din Brintex, care-si smulg tigaile din mana la orice mocangeala.
Practicantii sportului national de stat la coada de pe la cantatul cocosilor si strivitul bodiguarzilor inutili in goana spre rafturi. Babatiile antrenate in inghesuielile de la moaste si mosnegii calificati la impartirea de ghionturi la cozile pentru ajutoarele UE au fost si de Black Friday varful de lance al cumparatorilor. Cu astia ne-am prezentat noi la marea sarbatoare a achiziilor planetare.
Bine, am avut si tineretul ahtiat dupa gadgeturi electronice, care au umplut cosurile cu laptopuri, tablete si device-uri mai mult sau mai putin utile. Dar pana si on-line clientii au cumparat ca la o promotie oarecare de la curtea de fier. Primele produse care s-au epuizat de pe site-ul e-mag, al mai accesat, au fost ciocanele rotopercutoare de nici 30 de lei.
Mesterii fani Baumax si bricolaje domestice s-au trezit mai repede decat IT-istii care vanau un minipad cu procesor ultrarapid sau un Iphone.
S-au topit apoi nimicurile cu microunde, fiarele de calcat de doi lei si storcatoarele de fructe din plastic, genul care tin pana la primul morcov mai atos.
Sute de mii de navigatori in salopeta si gospodine cu bigudiuri au blocat serverele de n-ai putut sa pui si tu in cos un telefon mai acatarii sau o linie high-fidelity cu reducere.
S-au dat frigiderele bortoase si aspiratoarele care nu-ti deranjeaza nici franjurii de la covor, doar pentru ca erau cele mai reduse. In final, toate, dar absolut toate produsele afisate pe ecran au fost revendicate.
S-au epuizat stocurile de megalaptopuri care au costat – reduse – 70-80 de milioane de lei vechi, semn ca dupa primul val de accesatori norocosi a intrat pe net mareea frustratilor si ghinionistilor cu conexiune lenta.
Au cumparat tot si ma-ndoiesc teribil ca toate cumparaturile astea se justifica pana la ultima piesa. Daca occidentalii au depasit de mult faza achizitiilor inutile si chivernisesc banul cu stil, noi na balacim inca in iluzia ca shoppingul asta aparent rentabil ne da o aparenta vestica.
Daca americanii au Thanksgiving Day inainte de Black Friday, noi celebram sambata sarbatoarea multumirilor pentru operatorul de cablu care ne-a conectat la rafturi. Dar si ziua de Slava Domnului ca n-am avut mai multi bani in conturi si buzunare, ca-i prapadeam pe toti.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.