Romania va trebui sa planteze doua milioane de hectare de padure

Romania va trebui sa planteze doua milioane de hectare de padure

0 56

Daca va dori sa ajunga la media Uniunii Europene, Romania va trebui sa planteze doua milioane de hectare de padure in urmatorii 25 de ani – a declarat intr-un interviu acordat ziarului „Kr?nika”, cotidian de limba maghiara care apare la Cluj-Napoca, directorul Romsilva, Gheorghe Dima. Potrivit afirmatiilor sale, Romania detine 6,3 milioane hectare de padure, ceea ce reprezinta 27% din suprafata totala a tarii, situandu-se pe ultimul loc in Europa din puctul de vedere al acestui procent.
Potrivit secretarului de stat roman, Romania poate contracara defrisarile masive si necontrolate din ultimele decenii si poate atinge media europeana de 35%, daca in urmatorii 25 de ani vor fi plantate doua milioane de hectare de padure.
Pentru impadurire, autoritatile romane au alocat, in anul 2008, 39 milioane de euro. Impadurirea unui hectar de teren costa aproape 3.600 euro.
Romsilva si-a propus in acest an impadurirea a 15.400 hectare, jumatate prin regenerare naturala, iar cealalta jumatate a acestei suprafete prin replantare.
In momentul de fata, Romsilva are in administrare mai putin de patru milioane de hectare de padure aflate in proprietatea statului si un milion de hectare aflate in proprietate privata. Potrivit lui Gheorghe Dima, in acest an Romsilva a achizitionat peste 200 de hectare de padure si doreste cumpararea a inca 2.500-3.000 de hectare.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.