Romania sufocata de 1.200 de situri contaminate

Romania sufocata de 1.200 de situri contaminate

0 140

Romania trebuie sa cheltuiasca aproximativ 4 – 5 miliarde de euro pentru decontaminarea celor 1.200 de situri contaminate, a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, la conferinta Economia verde – Noua provocare a lumii contemporane.
De asemenea, ministrul Borbely a precizat ca din Fondul pentru mediu se poate aloca, anual, in diferite domenii, aproape un miliard de euro pentru economia verde, pentru o dezvoltare durabila a societatii si pentru unele studii. „Din acest an am reusit sa alocam fonduri mai importante si anul viitor vom insista pentru unele studii care trebuie facute. Cum sa vorbesti despre o dezvoltare durabila asezata cand si in momentul de fata in unele domenii care tin, de exemplu, de eficienta energetica, inca e loc de mai bine in ceea ce priveste conceptia cu privire la ce vom face pana in 2020? Noi vrem sa privatizam – si este bine sa privatizam CET-uri, de exemplu – dar nu putem sa le privatizam pana nu clarificam problemele de reducere a emisiilor de CO2, care inseamna investitii de sute de milioane de euro. Cand avem peste 1.200 de situri contaminate in Romania care inseamna, ca si valoare, cel putin 3-4-5 miliarde de euro, atunci trebuie sa ai o viziune, trebuie sa ai o posibilitate de a aloca fonduri nu numai din buget, ci si din fondul de mediu si din banii de la Uniunea Europeana. Noi deja trebuie sa pregatim ce vom face in perioada 2014 – 2021”, a spus Borbely.
El a explicat ca Romania are, in prezent, o economie a carei structura s-a schimbat fata de 1990.
In ceea ce priveste emisiile de CO2, abia dupa 2012 va incepe marea provocare conform protocolului de la Kyoto. Romania trebuie sa aiba o viziune in aceasta privinta, iar banii sunt o alta problema de fond, a adaugat seful de la Mediu.

In ceea ce priveste conceptul de dezvoltare durabila abordat la nivel mondial si economia verde, Laszlo Borbely a mentionat ca exista o disputa care tine de situatia economica a fiecarei tari in parte. Statele aflate in curs de dezvoltare doresc mai multi bani pentru acest proces care sa provina de la statele dezvoltate. „Desi opiniile diferitelor tari nu sunt intotdeauna convergente, acestea nu sunt radical opuse si cu siguranta nu sunt impotriva conceptului de dezvoltare durabila”, a subliniat acesta.

In perspectiva viitoarelor intalniri internationale ce se vor desfasura pe tema dezvoltarii durabile, Laszlo Borbely a precizat ca summit-ul de la Durban din acest an pe tema schimbarilor climatice reprezinta una din cele mai importante intalniri din aceasta perioada si trebuie luate masuri concrete, iar politicul trebuie sa faca mai mult. „Trebuie sa gasim de comun acord posibilitatile de alocare a unor sume tot mai mari de bani dupa anul 2012. Totodata, anul viitor in luna iunie va avea loc la Rio de Janeiro o intalnire pe tema dezvoltarii durabile care va marca 20 de ani de la prima astfel de reuniune si care va avea un impact major asupra unitatii deciziilor adoptate iar Uniunea Europeana va trebui sa tina cont de specificul fiecarui stat in parte din punct de vedere al structurii sistemului energetic”, a conchis ministrul Mediului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.