Romania si resursele regenerabile

Romania si resursele regenerabile

0 160

Circa 20 la suta din necesarul de energie al Romaniei va fi asigurat din resurse regenerabile pana in 2020, a declarat Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului de Mediu, intr-o conferinta de prezentare a expozitiilor de mediu care a debutat la Romexpo.
”Romania are un potential semnificativ in producerea energiei din resurse regenerabile, fondurile europene alocate sectorului de mediu pe cele cinci programe operationale acoperind doar 40-50 la suta din nevoia de finantare a acestor proiecte”, a spus Toti.
In prezent, sunt in derulare o serie de proiecte care vizeaza transformarea deseurilor degradabile in compost, instalatii de biogaz, instalatii eoliene si solare sau microcentrale.
”La ora actuala Romania se afla la nivelul Frantei sau Germaniei din anii 1965-1975 din punct de vedere al necesarului de investitii in acest sector”, a mai aratat Toti.
Estimarile Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile arata ca Romania are nevoie, numai pana in 2015, de investitii de 2,7 miliarde euro, pentru producerea de energie regenerabila, din 2003 si pana in prezent fiind investite in acest scop circa 300 milioane euro.
La ora actuala specialistii romani au intocmit harti cu potentialului eolian, solar si geotermal al Romaniei pentru a se cunoaste zonele unde pot fi amplasate astfel de instalatii.
Potrivit datelor MMDD, in Romania se pot amplasa instalatii eoliene cu o putere totala de pana la 14.000 MW, ceea ce inseamna un aport de energie electrica de aproape 23.000 GWh/an. Pe baza evaluarilor preliminare in zona litoralului, pe termen scurt si mediu, potentialul energetic eolian amenajabil este de circa 2.000 MW, cu o cantitate medie de energie electrica de 4.500 GWh/an.
Potentialul energetic solar este dat de cantitatea medie de energie provenita din radiatia solara incidenta in plan orizontal care, in Romania, este de circa 1.100 kWh/m.p-an.
In ceea ce priveste potentialul hidroenergetic al raurilor principale, acesta este de circa 40.000 GWh/an si se poate obtine in amenajari hidroenergetice de mare putere (peste 10 MW/unitate hidro) sau de mica putere (mai putin de 10 MW/unitate hidro).
De asemenea, Romania are un potential energetic ridicat de biomasa, ce reprezinta aproape 19 la suta din consumul total de resurse primare la nivelul anului 2000.
Potentialul Romaniei in domeniul producerii de energie verde este de 65 la suta biomasa, 17 la suta energie eoliana, 12 la suta energie solara, patru la suta microhidrocentrale si doi la suta voltaic plus geotermal, potrivit MMDD.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.