România, pusă la zid în Parlamentul European. Timmermans amenință Guvernul român cu...

România, pusă la zid în Parlamentul European. Timmermans amenință Guvernul român cu judecata

0 394
Comisia Europeană amenință România din cauza legilor justiției. Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans,a declarat luni seara, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European privind situația din România, că Bruxelles-ul va continua dialogul cu autoritățile române, dar dacă regulile Uniunii Europene sunt încălcate, aceasta nu va ezita să ducă guvernul României în fața instanței.
„Am văzut progrese în trecut, uneori chiar progrese spectaculoase, dar acum există riscul real ca lucrurile să regreseze, într-un mod care să afecteze nu doar democrația din România, ci și locul pe care România și l-a construit în ultimii ani ca membră UE. Comisia a cerut în mod repetat autorităților române să regândească cursul lor de acțiune și să construiască un consens amplu privind calea de urmat. Și vreau să repet acest apel și îl voi repeta mai târziu în această săptămână în plenară. CE este mereu gata să coopereze și să sprijine autoritățile române în acest proces”, a declarat Timmermans în cadrul dezbaterii, unde a exprimat, printre altele, preocupări privind amendarea legilor justiției și a codurilor penale, precum și a procedurii de evaluare a procurorului general, scrie Agerpres.
„Sper că acest dialog va continua dar nu pot să ascund faptul că ultimele evoluții sunt o sursă de preocupare crescândă pentru Comisie, la fel ca și pentru protestatarii care au demonstrat pe străzile din București și alte orașe în august. Și nu am fost cu toții șocați de imaginile cu protestatarii pașnici și cum au fost tratați de serviciile de securitate și de poliție în București? Sper că se va face o investigație și asta nu se va repeta. Folosirea violenței nu este niciodată soluția bună în politică, în niciun un caz într-o Uniune Europeană bazată pe statul de drept”, a subliniat prim-vicepreședintele CE.
Potrivit înaltului oficial european, acest lucru este important pentru că în România, de-a lungul anilor, s-au realizat multe în lupta împotriva corupției la nivel înalt.
„Asta ar însemna un regres serios față de evaluarea pozitivă pe care Comisia a avut-o în raportul MCV din ianuarie 2017. Dar legile nu sunt încă promulgate, așa că nu este încă prea târziu pentru instituțiile din România să întoarcă situația. În orice caz, CE va trebui să evalueze foarte atent textele promulgate în cele din urmă și să vadă dacă acestea sunt conforme cu legea UE. Vom raporta asupra situației în raportul MCV de luna viitoare. Puteți vedea ce a menționat raportul din ianuarie 2017 și cel din noiembrie 2017. Situația s-a deteriorat. Fiți liniștiți, toate evoluțiile vor fi evaluate cu meticulozitate și reflectate în acest raport”, a mai spus Timmermans.România, pusă la zid în Parlamentul European. Timmermans amenință Guvernul român cu judecata
„Un pas înapoi ar fi un motiv de dezamăgire pentru prietenii mulți ai României, dar în primul rând pentru cetățenii țării. S-au realizat progrese, dar nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, ultimele evoluții au pus acest progres sub semnul întrebării și riscă să submineze obiectivul nostru comun de a vedea că situația din România este sustenabil pozitivă și MCV-ul nu mai este necesar. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în sens contrar. Vom continua dialogul obiectiv cu autoritățile române și sperăm că va duce la rezultate pozitive”, a dat el asigurări în comisia LIBE a PE.
„Dar dacă regulile asupra cărora am convenit la nivel european sunt încălcate, Comisia nu va ezita să tragă consecințele și, când se va impune, să ducă guvernul României în fața instanței. Între timp, Comisia cere insistent României să readucă urgent procesul de reformă înapoi pe calea cea bună și să se abțină de la noi pași care să anuleze progresul realizat în ultimii ani. Concret, asta înseamnă urmarea recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandările exprimate de Comisia de la Veneția și de GRECO. Este încă o oportunitate de a inversa lucrurile. Ca întotdeauna suntem gata de ajutor, dar responsabilitatea și puterea de a asigura schimbările ține de instituțiile din România și fac apel la ele să facă pașii corecți și să facă acest lucru acum”, a pledat Frans Timmermans.
După asemenea atacuri se pune problema: pe când un referendum pentru ieșirea României din U.E.???

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.