Romania: Principalele agresiuni impotriva mediului

Romania: Principalele agresiuni impotriva mediului

0 111

Poluarea apelor, defrisarile, pericolul nuclear si noxele cauzate de transportul urban sunt problemele grave de mediu pe care le identifica, in prezent, 76% dintre romani, potrivit unui raport de cercetare prezentat de organizatia neguvernamentala Terra Mileniul III.
Aproape jumatate dintre romanii care locuiesc in mediul urban considera ca principalii vinovati pentru problemele legate de mediu sunt chiar cetatenii. Un procent ceva mai mic, aproximativ 40% indica drept cauze pentru problemele de mediu legislatia incompleta si institutiile publice care nu aplica legile in mod corespunzator.
In jur de 44% dintre romani folosesc becuri ecologice si colecteaza selectiv hartia, plasticul si sticla, iar 19% dintre ei inlocuiesc pungile de plastic cu pungi din material textil.
Raportul Terra Mileniul III arata ca populatia urbana consuma preponderent alimente produse in Romania (69%) sau in propria gospodarie (21%), si doar 7% consuma preponderent alimente din import.
Cu privire la mijlocul de transport folosit cel mai frecvent, la nivelul populatiei urbane, 38% au declarat ca merg pe jos, 28% folosesc de obicei masina, 26% merg cu transportul in comun si numai 4% folosesc bicicleta pentru deplasari.
In total, 21% din populatia urbana a Romaniei a contribuit la o actiune de protectie a mediului, 10% ca voluntari si 5% cu bani.
Peste 80% dintre rezidentii oraselor din Romania sunt de parere ca Guvernul cheltuieste prea putin pentru protectia si imbunatatirea mediului inconjurator. Peste 90% dintre respondenti s-au declarat de acord cu introducerea sau cresterea considerabila a taxelor sau amenzilor pentru aruncarea gunoiului in spatii neamenajate si pentru firmele cu tehnologie invechita, care polueaza mediul.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.165 persoane, cu varsta de peste 18 ani, din 67 de orase din Romania, la inceputul toamanei anului 2008.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.