Romania, platile online prin card bancar au crescut

Romania, platile online prin card bancar au crescut

0 92

Valoarea comertului electronic cu plata online prin carduri bancare a crescut in 2009 cu 75% fata anul precedent, la 92,8 milioane euro, conform datelor RomCard, citate de Gecad ePayment, producatorul platformei de comert electronic.
RomCard este procesatorul tranzactiilor cu carduri in Romania si are 150 de comercianti activi certificati in sistemul 3D Secure.
„Comertul electronic a fost un domeniu mai putin afectat de criza si continua sa ramana o industrie cu potential de crestere si in anul urmator. Situatia economica nefavorabila a determinat companiile sa aleaga solutii mai eficiente, cu rezultate usor de masurat si care presupun costuri mai reduse, astfel incat multe dintre ele s-au indreptat catre online”, a declarat, intr-un comunicat, directoul executiv al Gecad ePayment, Carmen Sebe.
Numarul de tranzactii inregistrate in 2009 a fost de peste 1,24 milioane, de doua ori mai mare decat in 2008.
In sistemul ePayment, au fost procesate 1,1 milioane de tranzactii, la un volum de 88 de milioane de euro.
In 2009, valoarea medie a unei tranzactii a fost de 79 de euro, similara cu cea inregistrata in 2007 si in usoara scadere fata de 2008, cand valoarea medie a fost de 85 de euro.
Trimestrul al treilea s-a situat pe primul loc in ceea ce priveste volumele tranzactionate, in timp ce in trimestrul al patrulea s-au inregistrat cele mai multe tranzactii.
Astfel, in ultimul trimestru al anului s-au procesat peste 100.000 de tranzactii in fiecare luna. Dinamica tranzactiilor din acest ultim trimestru al anului este explicata de cumparaturile online facute cu ocazia sarbatorilor de iarna, in special in luna decembrie, si de achizitionarea pachetelor de vacanta pentru sfarsitul anului, in special in perioada octombrie-noiembrie.
Produsele comercializate online pastreaza tendinta inregistrata in ultimii doi ani. Astfel, sectorul telecom a avut o pondere de 45% din numarul tranzactiilor procesate prin ePayment, urmat de turism cu 38%, servicii cu 10% si eTail cu 7%.
Pentru 2010, ePayment estimeaza ca piata de tranzactii online cu cardul va creste cu 30%, iar Romcard estimeaza ca, la sfarsitul anului, se poate atinge o valoare de 120-130 milioane de euro.
„Evolutia comertului electronic va fi influentata de mai multi factori, iar contextul economic general va avea un cuvant greu de spus. Tinand insa cont de faptul ca este o industrie relativ tanara, estimam crestere si pentru anul viitor”, a adaugat Marin Mitroi, director general al RomCard.
In 2008, comertul electronic cu plata online prin card bancar a crescut anul trecut cu 53% fata de 2007, ajungand la valoarea de 53,1 milioane de euro si un numar de 652.000 tranzactii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.