Romania, pe locul al 5-lea in lume la cantitatea de aur extrasă!...

Romania, pe locul al 5-lea in lume la cantitatea de aur extrasă! De ce suntem saraci?

1 244

Un studiu asupra exploatării zăcămintelor de aur din România arată că suntem în elita mondială a exploatatiilor de metale preţioase. „Ocupăm locul cinci în lume la extracţie, în decursul istoriei”, a spus prof. dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucureşti, autorul cercetării.

Cu toate acestea, România mai are 6.000 de tone de aur în zăcăminte. Cât înseamnă asta? Dacă ne raportăm la cursul de 180 de lei pentru un gram de au, valoarea totală a zăcămintelor este de aproximativ 200 de miliarde de euro! Şi aceasta în condiţiile în care poporul român se luptă cu sărăcia şi cu nesiguranţa locurilor de muncă.

De la începutul omeniri până acum, din ţara noastră s-au extras 2.070 de tone de aur. Cu toate acestea, România mai are 6.000 de tone de metal prețios în zăcăminte

Mineritul aurului pe teritoriul României este o tradiţie multimilenară. Cele mai vechi podoabe de aur găsite la noi au fost descoperite la Moigrad, judeţul Sălaj şi aparţin epocii pietrei, adică au o vechime de peste 6.000 de ani.

Încă de atunci, strămoşii noştri cunoşteau metalurgia aurului.Si totusi  primim din partea companiilor care exploatează bunurile subterane o redevenţă de doar 4% din tot ce se extrage. Adică, dacă se câştigă …100 de milioane de euro din extracţia aurului, statul încasează 4 milioane, iar restul merge la firma care exploatează mina.

Eu cred că aceste redevenţe sunt în defavoarea ţării noastre, care primeşte prea puţin pentru zăcămintele pe care le concesionează. Sigur că investitorul trebuie să câştige, dar o afacere trebuie să fie reciproc avantajoasă, adică trebuie să câştige şi România, sau România în primul rând, pentru că este proprietarul”, a explicat prof. Gheorghe Popescu.
De menţionat este faptul că în Africa de Sud redevenţa pentru aur este de 20%.

De la începutul omeniri până acum, din ţara noastră s-au extras 2.070 de tone de aur. Cu toate acestea, România mai are 6.000 de tone de metal prețios în zăcăminte

Guvernul a secretizat modul de concesionare a rezervelor naturale”.  Dr. ing. Neagu Florea, fost director al Institutului de Cercetări Miniere, proiectantul câtorva mine de aur din Munţii Apuseni în anii ’70, susţine că dacă până în 1989, mineritul aurului era foarte dezvoltat, după Revoluţie, producţia a scăzut necontenit, astfel că din anul 2005, România nu a mai scos nici un gram de aur din minele proprii, pe care le-a închis. Motivaţia oficială a fost că zăcămintele sunt epuizate.

Cu toate acestea, în anii următori, opt firme străine au primit licenţe de explorare şi exploatare pentru aur în ţara noastră, exact pe zonele unde, oficial, nu mai existau zăcăminte. 
ANRM spune că datele privind aceste licenţe sunt secrete: „Informaţiile solicitate nu se încadrează în categoria surselor de interes public. (…) Sunt documentaţii care fac parte din categoria informaţiilor clasificate”. Menţionăm că aceste contracte pe bunuri publice, adică zăcămintele naţionale, nu pot fi secretizate, deoarece conţin informaţii de interes public, conform Legii 544/2001.

COMENTARII

  1. Subiectul este de mare interes!
    Pentru aceaste bogatii (plus cantitati impotante de neferoase,foarte necesare in
    industriacI.T.) ca si in industria nucleara productia de metale rare este f, cautata!
    Tradarea de tara incepe de la desecretizari! Cine le-a aprobat?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.