România nu are ce să facă cu gazele din Marea Neagră,...

România nu are ce să facă cu gazele din Marea Neagră, acestea trebuie să ajungă în vestul Europei, prin Ungaria!? Hai mă!

0 278
http://natiadinurma.wordpress.com/2014/04/18/marea-neagra-a-rusiei/
Am vrut sa avem aceasta conferinta de presa la Bucuresti pentru ca am citit foarte multe articole care aveau informatii eronate legate gazele din Marea Neagra  a declarat, miercuri, Kristof Terhes, CEO al FGSZ,( transportatorul maghiar de gaze). Vorbim de 200 de miliarde de metri cubi „, ne-a amenintat oficialul  din Ungaria …de parca erau ale lui!
Terhes a subliniat ca Romania nu poate consuma toata aceasta cantitate de gaze, avand in vedere faptul ca la voi doar 30-35% din populatie este conectata la reteaua de gaze, in timp ce in Ungaria este vorba de 95% (a doua cea mai mare retea din Europa, din acest punct de vedere, dupa Olanda, unde 99% din populatie este racordata).
Cum sa-i „explicam” noi acestui individ obraznic ca pe vrea lui Ceausescu era INTERZISA prin lege racordarea individuala la reteaua de consum , pentru ca totul mergea in Petrochimie,care atunci era cea mai puternica industrie din Europa rasariteana!
Cu aceeasi obraznicie,individul me umileste „superior”:  „Nu mai aveti Petrochimie, deci nu puteti folosi gazele naturale ca materie prima. Atunci ce faceti cu gazul? Il ardeti,sa faceti un foc mare?„, s-a intrebat, ironic,aceasta corcitura de ungur ingamfat.
Terhes si-a permis sa critice la Bucuresti(!?) o asa-zisa  intarziere cu care Parlamentul Roman dezbate legislatia din domeniul„operatiunilor petroliere offshore”,unde toate taxele , redeventele si accizele sunt sub 1/3…De fapt,de aici vine durerea. Pentru ca afaceristul asta vrea : sa scoata extractia petrolului din Marea Neagra de sub jurisdictia financiara a Romaniei si a U.E.

Este greu pentru noi sa ne explicam intarzierea unor legi in baza carora se va lua cea mai importanta decizie pentru Romania, (care ar insemna,in varianta maghiara cu totul cel mult 5 miliarde de dolari venituri pentru Romania in loc de cel putin 20!) Noi lucram in business, nu in politica, si pentru noi este foarte greu de inteles de ce aceste lucruri nu se intampla. In primul rand vor beneficia de aceste proiecte Romania si contribuabilii romani, apoi Exxon si OMV,  iar noi venim pe locul al patrulea, daca fluxul de gaze ajunge in Ungaria”, a sustinut seful FGSZ.
Dar de ce oare,in opinia sa, nu este fezabila varianta potrivit careia gazele din Marea Neagra ar putea fi exportate din Romania si spre nord, spre Ucraina(usurandu-i contractele cu Russia), si spre sud, la mai prietenosii bulgari ?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.