Romania merita redeschiderea dosarului Mineriadei

Romania merita redeschiderea dosarului Mineriadei

0 458

Societatea romaneasca merita redeschiderea Dosarului Mineriadei, chiar si la 25 de ani de la tragicele evenimente. Este convingerea senatorului liberal Nicolae Vlad Popa, care se pregateste sa amendeze proiectul de lege privind recunostinta fata de minerii participanti la revoltele anticomuniste de la Lupeni din 1977

Societatea romaneasca merita redeschiderea Dosarului Mineriadei, chiar si la 25 de ani de la tragicele evenimente. Este convingerea senatorului liberal Nicolae Vlad Popa, care se pregateste sa amendeze proiectul de lege privind recunostinta fata de minerii participanti la revoltele anticomuniste de la Lupeni din 1977. Popa va cere eliminarea dintre beneficiarii acestei legi a minerilor care au participat la mineriade.
Mineriada din 1990 este cunoscuta drept cea mai sangeroasa si cea mai brutala dintre toate actiunile minerilor. Intre 13 si 15 iunie fortele de ordine, sutinute de mineri au intervenit in forta impotriva protestatarilor din Piata Universitatii si a populatiei civile. Dosarul a fost redeschis la 25 de ani de la sangeroasele evenimente, iar cei banuiti ca au fost implicati in teribilele scene din centrul Bucurestiului sunt chemati la audieri.mineriada1
Pe de alta parte in Senat s-a votat o lege de recunoastere a meritelor minerilor in 1977. Pe langa novembristii brasoveni si revolutionarii de la 1989, legea recunostintei fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltelor mineresti anticomuniste de la Lupeni din august 1977 va conferi drepturile cuvenite si grevistilor de la Lupeni.
Proiectul va fi amendat de senatorul Nicolae Vlad Popa astfel incat cei care au participat la mineriada din iunie 1990 si rudele acestora pana la gradul al IV-lea sa nu primeasca drepturile convenite.
In dosarul mineriadei sunt urmariti penal, printre altii, Ion Iliescu si fostul sef al SRI Virgil Magureanu pentru infractiuni contra umanitatii. De asemenea, procurorul general al Parchetului instantei supreme a cerut presedintelui declansarea procedurilor de urmarire penala si impotriva lui Petre Roman, Victor Athanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.