Romania, invitata de onoare la carnavalul de la Venetia

Romania, invitata de onoare la carnavalul de la Venetia

0 139


Duminica, 27 ianuarie, la Venetia, celebrul carnaval al mastilor si-a deschis portile. Pentru prima data in istoria carnavalului, tara noastra este invitat de onoare, la propunerea Primariei din Venetia.


Ministerul Culturii, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe si cu Institutul Cultural Roman au strans 600 de mii de euro, suma care va permite deschiderea la Venetia, in timpul carnavalului, a unui pavilion expozitional.


In cele 11 zile ale carnavalului, artistii romani vor sustine concerte de muzica populara, dar si jazz, precum si spectacole de teatru. Printre artistii romani se regasesc Dan Puric, trupa Shukar si Calusarii. Carnavalul de la Venetia are loc intre 27 ianuarie si 5 februarie.


La acest eveniment, organizatorii asteapta peste 1 milion de turisti, care se vor bucura de atmosfera de petrecere prezenta la tot pasul: printi si printese, soldati medievali, bufoni, trubaduri si artisti de circ au invadat la propriu piatetele venetiene si celebra piata San Marco din centrul orasului.


?


Istoria carnavalului


Carnavalul a intrat in viata venetienilor in jurul anului 1100, cand dogele Vitale Faliero face referire la acesta intr-un document oficial. La baza carnavalului sta un obicei stravechi, cel al Saturnaliei, ce apartine cultului zeului vinului – Dionisos si care marcheaza de fapt trecerea de la iarna la primavara.


Incepand din antichitate exista o perioada din an in care fiecaruia i se permitea, in aparenta, sa faca ce doreste. Cu aceasta ocazie se purtau un fel de masti.


La Venetia, in vremea republicii controlate de oligarhie, carnavalul dadea poporului iluzia ca, pentru scurt timp are aceeasi putere cu conducatorii, putand sa rada de acestia in public, sub anonimatul dat de masca.


?


Laura Moise


?


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.