Romania in topul plangerilor la CEDO

Romania in topul plangerilor la CEDO

0 78

Tara nostra ne-a obisnuit sa fie in topurile rusinii in Europa. Ultimul top in care tara noastra ocupa o pozitie rusinoasa este topul plangerilor la Curtea Europeana pentru drepturile Omului, acolo unde Romania se situeaza pe locul 3. Aceste langeri sunt datorate nemultumirii romanilor fata de nerespectarea hotararilor judecatoresti si a protectiei proprietatii de care beneficiaza in tara. Partea buna este ca din numarul total de plangeri 70-80% sunt declarate inadmisibile.
Cele mai multe plangeri impotriva statului roman vizeaza nerespectarea hotararilor judecatoresti, a protectiei proprietatii, in special, in cazul in care exista doua titluri de proprietate pentru un singur bun, precum si nefunctionalitatea fondului „Proprietatea”. In top se mai afla cazurile care privesc impozitarea pensiilor personalului militar si competenta instantelor care dispun de arestarea preventiva.
Principalele cauze sunt cele care vizeaza durata procedurilor judecatoresti, conditiile de detentie din penitenciare si practica neunitara a instantelor. In acest sens, judecatorul roman de la CEDO, Corneliu Barsan, a declarat ca „se impune revizuira urgenta a procedurilor, asezarea judicioasa a competentelor si crearea cadrului adecvat pentru ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa isi poata indeplini rolul de interpretare si aplicare unitara a legii”. Solutia ar fi sa urmam exemplul Italia, Polonia si Slovenia, tari unde au fost adoptate reglementari specifice referitoare la durata procedurilor.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.