Romania in sarbatoare de Ziua Regalitatii

Romania in sarbatoare de Ziua Regalitatii

0 564

Steagul Casei Regale a Romaniei a fost arborat pentru prima data la Castelul Peles la 150 de ani de cand Regele Carol I intra in Romania. Custodele drapelului, principesa Margareta, a fost primita de multime cu aclamatii si urale.

Steagul Casei Regale a Romaniei a fost arborat pentru prima data la Castelul Peles la 150 de ani de cand Regele Carol I intra in Romania. Custodele drapelului, principesa Margareta, a fost primita de multime cu aclamatii si urale.
Mii de romani din toate colturile tarii au venit la Sinaia de 10 Mai, Ziua Regalitatii. Daca pana anul trecut sarbatoarea era organizata la Bucuresti, de aceasta data Casa Regala a decis sa organizeze festivitatile la cea mai frumoasa dintre proprietati, Castelul Peles. Imensa proprietate regala s-a dovedit neincapatoare pentru cei care au dorit sa fie alaturi de reprezentantii Casei Regale. Ziua Regalitatii a fost cel mai potrivit prilej pentru doamne si domnisoare sa-si etaleze tinutele de epoca, in special din perioada interbelica. Senzatie au facut in primul rand palariile, care mai de care mai colorate si mai impresionante. A avut loc si o parada informala a costumelor populare din intrega tara, deoarece multi vizitatori au venit imbracati in costume populare specifice zonelor din care provin. Junii Brasovului si cvintetul Anatoly au fost si ei prezenti la Sinaia si s-au numarat printre cei cu care dorea sa se fotografieze toata lumea. Cu o ora inainte de inceperea concertului, era imposibil sa-ti mai parasesti locul, in special in cazul celor din apropierea scenei. Romanii drapel regalstransi la Sinaia spun ca respectul pentru Regele Mihai este unul deosebit. Potrivit lui Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor detinuti Politic, „pentru intreaga natie romana inseamna un prilej de bucurie, de aducere aminte. Intorcandu-ne in urma cu 150 de ani, nu putem decat sa constatam ca, pe vremea monarhiei, morala romaneasca era la loc de cinste si nu ca astazi, cand e promovata minciuna si hotia”
Chiar inainte de inceperea festivitatilor, fanfara a intonat imnul Casei Regale, moment in care multimea si-a indreptat intreaga atentie spre scena. La ora 18:00, reprezentantii familiei regale au iesit in balcon si au salutat multimea. Imediat, trei avioane au trecut pe deasupra castelului, au lasat in urma trei dare de fum in culorile rosu, galben si albastru si au fost salutate cu urale de catre multime si cu strigate de „Traiasca regele!”
Dupa ce membrii Familiei Regale au salutat multimea, orchestra a deschis spectacolul cu Rapsodia Romana, de George Enescu. Au urmat Balada lui Ciprian Porumbescu si alte piese clasice. Principesa Margareta a transmis mesajul Majestatii Sale pentru romani.
„Cel mai bun fel de a ne arata iubirea pentru Majestatea Sa, Regele Mihai, este sa fim patrioti, sa dovedim constiinta civica si sa ne respectam unii pe altii. Familia regala va fi intotdeauna alaturi de romani si va continua sa faca ceea ce a facut intotdeauna: sa puna umarul la construirea unei Romanii demne”.
Concertul oferit de Casa Regala a incheiat o zi in care Romania a fost in sarbatoare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.