Romania: in instante sunt cca. 4 milioane de procese pe an

Romania: in instante sunt cca. 4 milioane de procese pe an

0 90

Ministerul Justitiei are in pregatire un proiect legislativ ce vizeaza modificarea procedurilor judiciare existente pentru ca procesele sa dureze mai putin, simplificand spre exemplu regulile privind citarea partilor, a anuntat marti ministrul Catalin Predoiu. Predoiu a vorbit despre schimbarea acestor proceduri pana la adoptarea Codurilor de procedura civila si procedura penala si in contextul in care Comisia Europeana va publica in perioada urmatoare raportul intermediar privind reforma justitiei din Romania, in privinta caruia ministrul a spus nu este foarte optimist.
„Pregatim un proiect de lege care sa accelereze judecata si care sa fie adoptat pana la adoptarea Codurilor, deci o sa intervenim pe aceste proceduri simplificand spre exemplu regulile privind citarea partilor, astfel incat procesele sa dureze mai putin. Obiectivul este simplificarea proceselor si problema CEDO sa fie rezolvata”, a spus ministrul Justitiei.

„Daca socotim ca avem pe an in jur de 4 milioane de procese care se desfasoara in instante in Romania si luam in calcul numarul condamnarilor, vom vedea ca totusi este un procent explicabil, datorita si fluctuatiei legislative, si numarului mare de procese si conditiilor in care se desfasoara procesul in tara noastra: grad de incarcare pe judecator”, a aratat Predoiu.
Potrivit ministrului, Romania are un procent mai mare de cauze pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului, fata de alte state UE si ca tara noastra ocupa locul IV in topul condamnarilor la CEDO, dupa Turcia, Rusia si Ucraina. Predoiu a aratat ca aceste cauze pentru care Romania primeste condamnari la CEDO au in vedere in special procese derulate in perioada anilor ’90 – inceputul anilor 2000 si ca in ultima perioada termenul consacrat desfasurarii procedurilor a fost cat de cat scurtat si nu mai exista situatia de acum un deceniu.

Instanta suprema ar trebui sa judece doar inaltii demnitari
Ministrul Predoiu, in cadrul unei emisiuni televizate, a avansat ideea modificarii arhitecturii sistemului judiciar, in sensul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) sa nu mai aiba jurisdictie decat asupra inaltilor demnitari, restul cauzelor urmand a fi solutionate la instantele inferioare. Concret, ministrul a spus ca, in recurs, cauzele ar urma sa fie judecate de curtile de apel, insa eventuala modificare a legii nu ar trebui sa conduca la transferarea cauzelor care deja sunt pe rolul ICCJ, ci ele sa fie judecate in continuare aici.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.