Romania educatiei, Romania cercetarii!

Romania educatiei, Romania cercetarii!

0 75

?“Romania educatiei, Romania cercetarii” o imperechere de vorbe frumoase care suna si atrage a fost lansata ieri de la Cotroceni prin “purtatorul de vorbe” al romanilor, Traian Basescu.


Sintagma, aleasa cu multa grija de catre autori, este titlul unui raport realizat de o comisie prezidentiala, prezentat joi, intr-un “cadru de lucru” sub umbrela presedintelui Traian Basescu. Asteptat de 17 ani raportul nu face altceva decat sa sintetizeze intr-o radiografie problemele majore din invatamantul romanesc, probleme care reclama schimbari in profunzime in domeniu.


Raportul ne spune lucruri absolut cunoscute de mai toti romanii. Astefel autorii studiului arata ca sistemul de invatamant din Romania este:


·??????? ineficient,


·??????? inechitabil,


·??????? lipsit de relevanta,


·??????? lipsit de calitate,


·??????? pericliteaza prosperitatea tarii,


·??????? diminuiaza competitivitatea tarii.


In raport se mai spune ca educatia si cercetarea nu corespund cerintelor minime ale unei economii si societati europene, bazate in principal pe cunoastere.


Comisia denunta intre altele actuala organizare, care ar desconsidera educatia timpurie si ar fragmenta printr-un examen inutil, ce intervine dupa opt ani de studiu, invatamantul obligatoriu de zece ani.


Concluzia ca sistemul trebuie reformat, profund nu este noua, noutatea este ca presedintele ne propune, prin una din concluziile raportului, un pact national pentru educatie si cercetare, un angajament pentru schimbare pe care sa si-l asume toate fortele responsabile din societate.Da trebuie sa schimbam, sa?descentralizam,?si mai ales sa o facem imediat dupa ce acest raport va fi dat publicitatii.


?


Horia D.R.


?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.