„România educată” în date și cifre – de la „analfabetism funcțional” la...

„România educată” în date și cifre – de la „analfabetism funcțional” la cel mai mare număr de emigranți tineri din lume!

0 81

De Ziua Copilului, vă conjur să acordați un minut acestei postări, căci vreau să vă prezint pe scurt câteva date interesante despre cum arată azi „România educată”:

🇷🇴 România este pe locul 1 în Europa la nașterile din mame cu vârsta de până la 15 ani și pe locul 2 la nașterile din mame minore (după Bulgaria).
În 2020 și 2021, România a înregistrat 2.390 de cazuri de naşteri din mame între 10 și 15 ani și peste 33.000(!) de nașteri din mame cu vârsta cuprinsă între 15 ani şi 20 de ani.

🇷🇴 România este pe locul 1 în Uniunea Europeană la capitolul „abandon școlar”.
Doar în 2022, ponderea tinerilor români care au părăsit devreme sistemul educațional a fost de 16%. Media UE e de 10%.

🇷🇴 România este campioană și la capitolul „analfabetism funcțional”. Ultimele rezultate arată 42% dintre elevi nu pot înțelege cu adevărat un text. În realitate, la nivel de țară, analfabetismul funcțional trece de 50%.

🇷🇴 România are cei mai mulți copii din UE expuși la sărăcie și excluziune socială: 41,5% din copiii români trăiesc în indigență.

🇷🇴 Cheltuielile publice pentru educaţia copiilor români sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. România alocă mai puțin de 3% din PIB către Educație, deși Legea Educației prevede, încă din 2011, o alocare bugetară de minim 6%. Această prevedere a fost ignorată de TOATE guvernele, motiv pentru care ea a fost eliminată complet din noua Lege – susținută de actualul președinte.

🇷🇴 În aceste condiții, un raport publicat astăzi de Organizația Salvați Copiii arată că mai mult de jumătate dintre tineri vor să plece din țară după ce termină liceul. 55,1% dintre copiii români afirmă că vor să se stabilească peste graniţe.
Ei vor majora procentul emigranților.
Amintesc aici că România este țara cu cel mai mare număr de emigranți din lume (pe timp de pace, locul 2 în lume dacă luăm în calcul Siria).

🇷🇴 În final, un sondaj recent arată că trei sferturi din populația României (75%) consideră că țara se îndreaptă într-o direcție…greșită.
# 91% dintre români NU au încredere în Președinte și Guvern, 92% NU au încredere în Parlament,
# 93% NU au încredere în niciun partid politic,
# 74% NU mai au încredere nici în mass-media.
La mulți ani, copiilor și tinerilor din România!
Mesajul acestui stat către voi e cât se poate de clar:
Descurcați-vă singuri, copii, aici nimănui nu îi pasă de voi.
Să aveți o vară frumoasă, excelențelor!

Surse: Raportul anual al Organizației Salvați Copiii (2022), UNICEF, Eurostat, Programme for International Student Assessmen, sondaj CURS (2023).

Autor: Dinu Popescu 
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.