Romania, Drepturile pasagerilor – aplicate incomplet!

Romania, Drepturile pasagerilor – aplicate incomplet!

0 220

Tara noastra inregistreaza in ultima perioada doar contraperformante, fiind imposibil de gasit un domeniu in care lucrurile sa mearga cat de cat bine. Romania are probleme si in a aplica legislatia comunitara privind respectarea drepturilor pasagerilor, constata Meglena Kuneva, consilier al comisarului european pentru transporturi.
Consilierul comisarului european pentru transporturi, Meglena Kuneva, aflata in vizita la Bucuresti, sustine ca Romania nu aplica in totalitate legislatia comunitara privind respectarea drepturilor pasagerilor.
Meglena Kuneva a recomandat autoritatilor sa aloce unor structuri speciale sarcina de a urmari respectarea directivelor europene in domeniu.
Oficialul de la Bruxelles a constatat totusi usoare progrese in activitatea de transport de persoane din Romania.
Potrivir reporterului Radio Romania, Diana Domenico, pasi importanti s-au facut in primul rand in respectarea drepturilor calatorilor cu dizabilitati.
Cel putin in sectorul feroviar exista multe trenuri, in special cele de rang inalt, prevazute cu spatii speciale unde se pot instala carucioarele, toaletele sunt dotate corespunzator, iar pentru urcarea si coborarea din tren, daca exista o solicitare inaintata cu 24 de ore de catre persoana in cauza pentru o anumita ruta, vor fi desemnati doi insotitori care vor oferi ajutor in acest sens.
Potrivit reprezentantului Comisiei Europene, Meglena Kuneva, drepturile pasagerilor nu sunt in totalitate cunoscute si nici aplicate si de aceea este de datoria pasagerilor sa se informeze asupra lor si sa le ceara.
Daca pe rutele feroviare internationale, drepturile calatorilor sunt aceleasi ca in celelalte state europene si ca in transportul aerian, adica in caz de anulare sau intarziere a trenului, poti beneficia de rambursarea costului biletului, de apeluri telefonice, bauturi racoritoare, masa sau cazare gratuite, pe rutele feroviare interne nu exista aceleasi drepturi.
Singurul avantaj este ca iti poti recupera partial banii pe calatorie.
Meglena Kuneva s-a referit si la conditiile de calatorie cu trenul.
Chiar daca acestea s-au mai imbunatatit, vechile garnituri au fost, de exemplu, inlocuite cu unele moderne, mai raman inca multe sarcini pentru autoritatile romane, a apreciat consilierul.
Aceasta a mai adaugat ca, la fel ca pe orice piata, daca exista monopol si nu exista mai multi operatori feroviari, serviciile nu se pot dezvolta intr-un regim concurential si au de multe ori de suferit.
Drepturile pasagerilor care circula cu trenul
Drepturile pasagerilor care circula cu trenul in Uniunea Europeana sunt grupate in sase categorii fundamentale:
• Facilitarea cumpararii biletului
• Transportul in siguranta
• Dreptul la transport pentru pasagerii cu mobilitate redusa
• Informatii privind accesibilitatea pentru pasagerii cu mobilitate redusa
• Despagubire in caz de vatamare sau deces si raspundere pentru bagaje
• Protectie impotriva neindeplinirii obligatiilor in materie de raspundere de catre companiile feroviare.
Pe langa aceste drepturi fundamentale, mai exista o serie de drepturi care se aplica tuturor serviciilor internationale de transport feroviar din Uniunea Europeana:
• Informatii cu privire la drepturile consumatorilor
• Asistenta pentru persoane cu mobilitate redusa
• Rambursare si redirectionare
• Compensarea pretului biletului in caz de intarziere/anulare in cursul deplasarii internationale
• Asistenta in caz de intarziere/anulare
• Avans in caz de deces sau vatamare
• Dreptul de a depune o reclamatie.
Uniunea Europeana a oferit inca din 2007 o serie de exceptii pentru anumite tari din cadrul comunitatii europene, pentru ca acestea sa aibe timp sa se ralieze normelor europene.
Printre aceste tari se afla si Romania.
Potrivit prevederii 1371/2007 a Comisiei Europene, Romania este exceptata pentru cinci ani in ceea ce priveste transportul feroviar intern si international.
In ceea ce priveste transportul urban, suburban si regional, exceptia este pe o perioada nelimitata.
Drepturile pasagerilor care calatoresc cu avionul
Principalele drepturi ale pasagerilor se refera la urmatoarele aspecte:
• Persoane cu handicap si persoane cu mobilitate redusa – In temeiul legislatiei UE, persoanele cu handicap si/sau cu mobilitate redusa sunt protejate impotriva discriminarii in cursul rezervarii si imbarcarii. Acestia au dreptul, de asemenea, la asistenta in aeroporturi (la plecare, la sosire si in tranzit) si la bordul aeronavelor.
• Refuz la imbarcare – In cazul in care pasagerilor li se refuza imbarcarea, aeronavele trebuie mai intai sa caute voluntari dispusi sa renunte la rezervarile lor in schimbul anumitor beneficii. Pasagerii au dreptul la o compensatie cuprinsa intre 125 € si 600 € in functie de distanta zborului si de intarzierile inregistrate inainte de redirectionare.)
• Anulare – Daca un zbor este anulat compensatiile sunt asemanatoare cu cele oferite in cazul refuzarii imbarcarii.
• Intarzieri prelungite – La intarzieri de pana la patru ore, pasagerii au dreptul la deservire de catre compania aeriana (apeluri telefonice, bauturi racoritoare, masa, cazare, transport pana la locul de cazare). Daca intarzierea este mai mare de cinci ore si va hotarati sa nu va continuati calatoria, aveti dreptul, de asemenea, la rambursarea costului biletului si la un zbor de retur la punctul de plecare initial.
• Bagaje – Daca bagajul este pierdut, deteriorat sau intarzie, puteti avea dreptul la o compensatie de cel mult 1.220 euro. In cazul deteriorarii bagajului, trebuie sa depuneti o reclamatie la compania aeriana in termen de sapte zile de la primirea bagajului dumneavoastra.
• Identitatea companiei aeriene – Trebuie sa fiti informati in avans cu privire la identitatea companiei aeriene care furnizeaza serviciul. Companiile aeriene considerate nesigure sunt supuse unor interdictii sau restrictii in interiorul Uniunii Europene. Lista acestora poate fi consultata la http://ec.europa.eu/transport/air-ban/.
• Pachete de vacanta – Organizatorii si comerciantii cu amanuntul de pachete de vacanta sunt obligati sa ofere informatii precise, complete despre pachetele de vacanta rezervate. Acestia sunt obligati sa respecte termenii contractuali si sa protejeze pasagerii in caz de insolventa.
• Transparenta preturilor- Potrivit legislatiei europene, atunci cand cumparati bilete pentru zboruri cu plecare de pe aeroporturi din UE, ar trebui sa vi se specifice defalcat tariful, taxele si, in cele din urma, alte tarife, impuneri, tarife suplimentare si comisioane. Suplimetele de pret optionale trebuie sa fie comunicate in mod clar, transparent si lipsit de ambiguitate la inceputul oricarui proces de rezervare, iar acceptarea dumneavoastra trebuie sa se faca la alegerea dumneavoastra.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.