Romania: demografia si crestere economica !

Romania: demografia si crestere economica !

0 290

Migratia fortei de munca, dar mai ales scaderea natalitatii sunt probleme demografice care vor impiedica Romania sa mentina cresterea economica la un nivel inalt pe termen lung, a declarat, joi, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
El a aratat ca primul soc demografic, respectiv migratia fortei de munca in alte state din Europa, ar putea fi reversibil, insa scaderea natalitatii incepand cu 1992 nu va putea fi compensata si se va reflecta pe piata fortei de munca incepand cu 2010.
„Doar sapte tari ar reusi sa aiba cresteri economice mai mari de 5% timp de peste 20 de ani, printre care China, Irlanda si Macao, dar niciuna dintre acestea nu a avut probleme demografice. Romania nu poate sa spere, din cauza problemelor demografice, sa aiba astfel de ritmuri de crestere a la long”, a spus Lazea, la un seminar organizat la BNR.
Pe de alta parte, Bianca Pauna, reprezentant al Institutului National de Cercetari Economice, a aratat ca la nivelul tinerilor ratele de ocupare sunt mai reduse decat in cazul altor categorii de varsta.
Potrivit unui studiu prezentat de Pauna, migratia externa se plaseaza la aproximativ 10% din populatie, dar ponderea este mult mai mare, respectiv 25%, raportata la forta de munca activa.
Pauna a mai aratat ca deficitul de forta de munca se concentreaza in zona urbana si ca nu se observa o migratie asteptata dinspre rural.
Astfel, 30% din angajati lucreaza in agricultura si contribuie cu doar 10% din PIB.
In opinia reprezentantului Institutului National de Cercetari Economice, ar trebui rezolvate problemele din invatamant, intrucat educatia slaba si formele de pregatire neadaptate solicitarilor pietei adancesc si mai mult deficitul fortei de munca.
Ea a mai punctat ca in Romania nu se pune deloc accent pe formarea continua a personalului.
In acelasi timp, statisticile indica un acces redus la invatamantul superior pentru populatia din zona rurala, cel mai probabil din cauza costului ridicat comparativ cu veniturile.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.