Romania, criticata la Copenhaga

Romania, criticata la Copenhaga

0 138

Situatia Romaniei a fost sintetizata intr-un raport in care a fost criticata atat de ONU, cat si de organizatii internationale pentru clima.
Romania a fost criticatã la conferinta ONU pentru clima de la Copenhaga din cauza ca este singura tara din UE care nu a tratat cu seriozitate problema zonelor protejate, potrivit expertilor Natiunilor Unite.
Concluzia raportului este ca in Romania ariile protejate sunt doar pe hartie, fara a exista un plan concret pe termen lung in acest sens. Romaniei i s-a reprosat si ca nu acorda un buget serios pentru conservarea ariilor protejate si ca nu exista o autoritate nationala de administrare a acestor zone.
Raportul de la Copenhaga intervine in contextul in care UE a dat in judecata, in luna septembrie, Romania la Curtea Europeana de Justitie, pentru aceeasi problema. Daca pierde procesul, tara noastra ar putea pierde zeci de milioane de euro destinati conservarii mediului.
In Romania, ariile naturale protejate reprezinta putin peste 5% din suprafata tarii. Peste jumatate dintre rezervatii au structuri proprii de administrare.

Conferinta privind incalzirea globala de la Copenhaga se desfasoara pana in 18 decembrie, miza fiind semnarea unui acord prin care atat tarile industrializate, cat si cele sarace, sa reduca pana in 2020 cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor.
Conferinta a inceput luni, iar primele controverse au aparut deja. Statele sarace sustin ca, la cum decurg negocierile, tarile bogate vor fi privilegiate. Un posibil acord ar urma sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto, care expira in 2012.

Si cum se prezinta situatia la noi, cu un presedinte care numai de tara nu are grija, cu un govern compus din incapabili si interesati doar de buzunarul lor, cu o clasa politica putreda, in loc sa primim ajutoare pentru nevoile immediate sau pe viitor apropiat, noi va trebui sa mai si platim, daca pierdem procesul legat de ariile protejate. Din pacate banii vor fi scosi din buzunarele noastre, in loc sa plateasca vinovatii. Oare cat mai avem de indurate, si noi, si Natura?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.