Romania, campioana Europei…

Romania, campioana Europei…

0 68

??????????? …la numarul de taxe si impozite. Conform unui raport care are ca teme competivitatea global, rapor efectuat de catreForumului Economic Mondial, firmele si persoanele fizice din tara noastra platesc zeci de biruri la stat. Potrivit documentului, principalele obstacole pentru mediul de afaceri din Romania il constituie nivelul fiscalitatii si legislatia fiscala.


??????????? Romania este, de departe, pe primul loc in acest clasament, Banca Mondiala identificand in Romania aproape 100 de taxe si impozite pe care le platesc firmele. Acest numar este dublu fata de numarul de taxe platite in oricare alta tara din Uniunea Europeana.


??????????? Concret, romanii platesc 12 contributii sociale pe an, 12 taxe pe valoarea adaugata, impozitul pe teren, impozitul pe cladiri, impozitul pe profitul companiei, taxele de urbanism si lista ar putea continua. Aceste taxe nu sunt singulare. In tara noastra se mai platesc si o sumedenie de taxe neevidentiate, asa-numitele taxe parafiscale, adica tot felul de „tarife”, „contributii”, „comisioane” si „timbre”. Acestea sunt percepute pentru prestarea unui serviciu, precum taxe notariale, de drum, de eliberare de autorizatii, de mediu, comisioane platite din fondul de salarii catre Ministerul Muncii.
??????????? Taxe si impozitele cele mai importante, platite de catre persoanele fizice sunt TVA-ul, accizele la tigari, alcool, carburanti, cafea, impozitul pe venit si pe proprietati, contributiile la bugetele sociale, dar si diferite alte plati pentru servicii. Comparativ, in Suedia, firmele platesc doar doua taxe. Conform Ministerul Finantelor, in Romania, contribuabilii romani, persoane juridice si fizice, platesc 420 de taxe si impozite.


?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.