Romania ar putea veni cu un calendar propriu de retragere

Romania ar putea veni cu un calendar propriu de retragere

0 184

O data cu venirea in fruntea Ministerului Apararii a unui liberal, era de asteptat ca acesta sa impartaseasca opinia premierului, in ceea ce priveste prezenta trupelor romanesti in Irak. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat ca Romania ar putea propune aliatilor un calendar propriu de retragere. Ministrul Apararii a precizat insa ca nu e o retragere intempestiva, ci o modificare a structurii fortelor romanesti participante la operatiunile de mentinere a pacii din Irak.


?


Cu toate acestea, Melescanu a adaugat ca trebuie facuta o diferenta clara intre pozitiile politice publice si politica oficiala a statului roman, care tine cont de necesitatea respectarii angajamentelor, semnificatia prezentei Romaniei in coalitia internationala din Irak si evolutiile in pozitiile celorlalti parteneri. Ministrul Aparariii a subliniat ca o problema este faptul ca Romania nu a avut o dezbatere publica pe tema prezetei trupelor romanesti in Irak.


?


Unul din argumentele pentru care Melescanu propune ca Romania sa ia in calcul elaborarea unui calendar de retragere partiala a militarilor romani din Irak, este faptul ca, din evaluarile ministerului pe care il conduce reiese ca exista fonduri limitate pentru mentinerea trupelor romanesti pe teatrele de operatiuni din strainatate.


?


Calendarul de retragere ar putea fi propus tarilor din coalitie in august, la Londra


?


Pe de alta parte, ministrul a precizat ca, la sedinta CSAT de marti, va prezenta o informare referitoare la necesarul de fonduri pentru misiunile soldatilor romani in zonele de conflict. Insa el a apreciat ca la aceasta sedinta nu se va fixa un plafon al prezentei militarilor romani in teatre externe si nici nu se va stabili o data a retragerii din Irak.


?


In prezent, Romania are circa 500 de militari in Irak, iar bugetul alocat numai prezentei lor in acest teatru de operatiuni este de 155 de milioane de dolari pe an.


?


?Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.