Romania ar putea fi sanctionata in cazul presupuselor centre CIA

Romania ar putea fi sanctionata in cazul presupuselor centre CIA

0 113

Romania ar putea risca sanctiuni din partea Uniunii Europene in urma prezentarii in plenul Parlamentului European a raportului final al comisiei de ancheta privind presupusele centre de detentie ale CIA, care constata o reticenta a autoritatilor de la Bucuresti, a declarat europarlamentarul liberal Adina Valean. Potrivit lui Valean, raportul constata „reticenta autoritatilor romane in ceea ce priveste realizarea unei anchete detaliate asupra existentei unor centre secrete de detentie pe teritoriului Romaniei”. Sanctiunile prevazute pot sa conduca la pierderea votului de drept in Consiliu, a spus parlamentarul liberal. Ea a adaugat ca o alta acuzatie se refera la faptul ca raportul realizat de comisia de ancheta romana a fost pastrat secret, lucru care este calificat de oficialii europeni drept regretabil.


Comisia romana de ancheta nu a audiat jurnalisti, ONG-uri sau membri ai personalului aeroportuar si nu a transmis inca raportul sau comisiei temporare, in pofida angajamentului sau in acest sens, se mai precizeaza in raport, a mentionat Adina Valean.


Europarlamentarul a anuntat ca va introduce un amendament fata de textul cuprins in raportul european care acuza „autoritatile romane”, termen prea general si fara trimitere directa la autoritatile responsabile.


In raportul PE mai este punctat, a amintit Valean, faptul ca PE nu poate exclude, doar pe baza declaratiilor facute de autoritatile romane delegatiei Comisiei temporare in Romania, posibilitatea ca serviciile secrete ale SUA sa fi operat in Romania in mod clandestin si considera ca nu s-a adus nicio dovada concludenta care sa indeparteze acuzatiile privind functionarea unui centru secret de detentie pe teritoriul Romaniei.


?


Norica Nicolai respinge afirmatiile europarlamentarului


Romania nu risca niciun fel de sanctiuni din partea Uniunii Europene, intrucat nu s-a constatat prezenta unor centre de detentie ale CIA pe teritoriul tarii noastre, a declarat presedintele Comisiei parlamentare de ancheta pentru investigarea presupusei existente a unor centre de detentie sau zboruri ale CIA pe teritoriul Romaniei, Norica Nicolai.


Legat de acuzatiile de secretizare aduse comisiei romane, Norica Nicolai a afirmat ca o parte dintre documentele care au fost utilizate au fost inaintate sub temeiul legii cu privire la informatiile clasificate si ele nu pot fi facute publice in afara prevederilor legale. Comisia romana de ancheta va depune in Parlament pe 15 februarie raportul sau, urmand sa fie dezbatut in perioada urmatoare.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.